Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Běžecký svátek v Pečkách

Tolik běžců Pečky ještě nezažily! Na jubilejním 30. ročníku Pečecké desítky - memoriálu Jardy Kvačka se jich postavilo na start hlavního závodu 436. A to ještě řada dalších mladých závodníků se zúčastnila v žákovských a dorosteneckých kategoriích. Byl to vydařený závod nejen díky rekordní účasti a nádhernému běžeckému počasí, ale i díky novému absolutnímu traťovému rekordu.

Na startu se objevila plejáda výborných běžců včetně těch dříve narozených. Veteráni zde běželi svojí mistrovskou desítku. Jediný běžec tmavé pleti na startu v dresu AK Kroměříž - tanzánec Jafari Ezekiel Ngimba záhy všem ukázal svojí převahu, jako by chtěl naznačit naší běžecké špičce, že je zbytečné se vůbec snažit o nějaký kontakt. První kilometr závodu vystřihl zhruba za 2:40 minuty a pak už se jen vzdaloval a vzdaloval… Nakonec z toho byl čas 29 minut rovných a nový traťový rekord (ten byl při závěrečném vyhlašování oceněn dlouhým potleskem). Těžké je pak vyzdvihovat výkony našich nejlepších běžců, když dobíhali do cíle s více než dvouminutovým odstupem.

Hlavní úlohu v Pečkách měli hrát letos veteránští běžci. A sehráli ji se ctí. Jednak počtem zúčastněných ale i pěknými výkony, kterými ukázali, že to řada z nich stále ještě umí. Není nutné chválit jednotlivce. Stačí se podívat do výsledkové listiny na dosažené časy v jednotlivých veteránských kategoriích. Kvalitní účast není u veteránských mistrovství vždycky samozřejmostí, záleží na termínu a zejména místu konání. Pečky byly z tohoto hlediska velmi dobrou volbou.

Naše skromná výprava čítala pouze 4 borce. Michal si dal za cíl běžet na hranici 32 minut, což se mu nakonec sice nepodařilo, ale bylo jasné, že ho budeme sledovat z uctivé vzdálenosti. Je to takový náš Iscarexový tanzánec. Vzájemný souboj nás 3 zbývajících byl zcela otevřený a nakonec tím, kdo se smál, byl rakváč Aleš (rakváč = běžné označení veterána v našem klubu). Jindra si dělal naděje celých 8 km, ale nakonec ho Aleš doběhl, předběhl a porazil (první cimrmanologická vsuvka, bude ještě jedna). Tomáš, který po Choceňském krosu sliboval, že bude na rovinaté silniční trati kousat, sledoval náš souboj s Jindrou z povzdálí, aby se v pravou chvíli do tohoto souboje vložil (druhá cimrmanologická vsuvka, už žádná nebude). Nakonec se do našeho souboje nevložil a zbyla na něj pomyslná brambora. Neboj, Tome, příště už to vyjde.

Tak tolik vydařený běžecký svátek v Pečkách. Po zhltnutí párků (díky Tomáši), vypití lahvového pivka a účasti na vyhlášení ve sportovní hale jsme se přesunuli na nádraží a čistými, voňavými vlaky ČD se přemístili domů.


Aleš Stránský



Výsledky ve formátu MS Excel (zdroj: behy.cz)

Článek byl publikován 17.03.2009, 12:16:10