Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Jak jsem se soustředil s Iscarexem

Když se mi naskytla příležitost jet na soustředění s běžeckým klubem Iscarex, měl jsem trošku obavy. Přeci jenom letos si s kopci úplně dobře nerozumím. Avšak říkal jsem si, že by to mohla být zajímavá zkušenost a také cesta, jak proniknout do tajů závodní rychlosti a úspěchů členů tohoto klubu. Takže prostě a jednoduše špehovat…

Povzbuzen posledním závodem před odjezdem, kde se mi podařilo nezaostat za ostatními účastníky soustředění, jsem začal věřit, že si celý týden odběhám někde vpředu a bez větších problémů. Ale jaký to byl krutý omyl.

Hned první trénink, který nám tréninkový šéf naordinoval běžet na 80%, poměrně jasně ukázal, že to celé nebude procházka růžovou zahradou. Daných 80% pro mě znamenalo v půlce tréninku jít na takřka 100%, abych vůbec stíhal (poznámka pro příště - nebrat s sebou sporttester, ono je možná lepší tak vysoké hodnoty tepů ani nevidět). A v podobném duchu se pokračovalo i tréninky další. Tempo se zvyšovalo, já už neměl kam… Navíc po každém tréninku byl slyšet komentář: Dneska to bylo ještě v pohodě, ale zítra!

Vyvrcholením bylo stoupání po schodech na Tabulovou horu (kdo zde běžel kvalifikaci na ME, ví, co tyto schody dokážou s člověkem udělat). Třetí výběh již byl úplně mimo mé možnosti, a tak mi nezbylo než turistickým tempem a skoro po čtyřech se vydrápat na vrchol a přitom ještě sledovat ostatní členy skupiny, jak lehkým krokem zdolávají tento nepříjemný kopec. A věřím, že by si ještě dvě, tři kola rádi zaběhli. V tomto rozpoložení jsem byl velmi rád, že jsem se při Pálavském kamzíku vešel alespoň do první desítky. Inu, zaplatil jsem nováčkovskou daň z neznalosti podmínek a věcí, které mě čekají. Ale jen počkejte, příští rok kemp pojmu jako vrchol sezóny, natrénuju a uvidíte!

I přesto jsem ale hrozně rád, že jsem mohl jet, moc se mi zde líbilo. Člověk si přivezl nejen spoustu zážitků a naběhaných kilometrů, ale třeba i první jarní opálení (a pár věcí, které jsem si ani moc nepřál, jako naražená záda z tobogánu a nachlazení z posledního večera, ale to vše jistě brzy zmizí).

A jaké z těchto dnů plyne ponaučení? Celý klub je pro letošní sezónu opět ve formě, takže pozor na ně, k poražení bude potřeba velkého úsilí. A věc druhá, neméně důležitá, pokud se potkáte s členy tohoto klubu někdy během večera, nejhůře ještě před nějakým závodem a ve vzduchu byste zaslechli slovo vrtulník, nenápadně ale co nejrychleji se ve vlastním zájmu vzdalte. Tréninková metoda vrtulník je totiž velmi svérázná a ne vždy vede k nejlepším výkonům…

Po soustředění léčící se Matěj

(Nedá mi to a musím reagovat :) Nesmíte brát Matějův článek moc vážně. Je to skromný hoch a dle mého názoru celé soutředění zvládl bez větších problému (na rozdíl ode mě, třeba) a to včetně vrtulníků :) - pozn. Bahen)

Fotogalerie 01 (foťák Stránských)

Fotogalerie 02 (foťák Zdeny Šimůnkové)

Článek byl publikován 10.04.2009, 09:39:24