Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Výjimečná Perná aneb Kdepak ti běžci jsou?

Do Perné jezdím velice rád. Okolí Perné je nádherné prostředí a to nejen pro milovníky přírody, romantiky a vína. Ale třeba i běhání. Proběhnout nebo projít se po Pálavě je nezapomenutelný zážitek.

Trať Běhu na Děvín se občas mění, je ale vždy výjimečná, krásná a náročná. Ta současná přes Tabulovou horu, Klentnici, Martinku a Soutěsku je opravdu unikátní a těžko u nás najdeme podobnou. Strmé výběhy i seběhy, běh či (někteří prominou :)) chůze po schodech nahoru i dolů, úzké cestičky klikatící se mezi keři a nutící ke změně rytmu, odpolední palčivé slunce a závěrečné extrémní stoupání po kamenité cestě. Věru perná práce. Na řadě míst ale i nádherné výhledy do krajiny, kde by se člověk rád zastavil a jen se kochal. Trať svojí náročností prověří opravdu každého dokonale a myslím, že nebudu jediný, kdo v cílovém stoupání pod Děvínem přitahuje očima vysílač a opakuje si dokola: Už jen kousek, už jen kousek a budu tam...

Organizačně je závod zvládnutý vždy bezchybně, pohostinnost a ochota pořadatelů příkladná. Jenom těch běžců je poslední dobou nějak málo. Předloni na stejné trati 78 a letos pouhých 63. Závodů je v květnu hodně, běžci si mohou vybírat z luxusní nabídky všech možných běhů i míst po celé republice. Pak se snadno stane, že jsou tři běhy v jednom termínu, v jedné oblasti a do toho ještě atletické soutěže družstev. To je realita. Je to škoda pro pořadatele i pro závodníky. Dobrá a početná konkurence přece také dělá závod. Na Pálavě je možné strávit celý víkend, s rodinou, s přáteli, přitom se mimo jiné zúčastnit skvělého závodu (manželka bude ráda, že ji konečně vezmete s sebou...). Ideální kombinace pro rodinu, kde všichni neběhají. A tak se nad tím počtem účastníků pozastavuji, hledám důvody, proč běžci nepřijedou na tak výjimečný závod, a přemýšlím: Kdepak ti běžci jsou?

Aleš Stránský


Výsledky a fotogalerie Běhu na Děvín

Článek byl publikován 26.05.2009, 15:55:22