Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Zdeněk Zoubek - superelitní vrchař

Nemám rád velká slova, tvrdí Zdeněk Zoubek: Ať za mě raději hovoří mé výsledky. Má pravdu. Pokud se jen ohlédneme za jeho neuvěřitelnou dvanáctiletou vrchařskou érou, musíme mu dát za pravdu, protože jeho výkony by měly být zapsány ve statistikách Českého poháru v běhu do vrchu zlatým písmem. O tom, že nemluví do větru, svědčí i jeho výsledky v reprezentačním dresu.

On sám začínal se sportem asi v šesti letech a samozřejmě, jako většina pozdějších běžců do vrchu, během na lyžích. Celý sportovní život byl jeho vzorem nedostižný lyžařský fenomén. Ostatně i mezi nesportovci stačí vyslovit jméno Björn Dahlie a snad každý člověk ví, co se za tímto jménem skrývá za výsledky.

A stejně tak je na tom i Zdeněk Zoubek. Když v roce 1994 poprvé vstoupil do Českého poháru v bězích do vrchu, skončil na čtvrtém místě a nominoval se i na Mistrovství světa do německého Berchtesgadenu, kde při své premiéře v reprezentačním dresu vybojoval 63. místo. Následující rok sice musel vypustit, ale již od roku 1995 až do roku 2005 se zúčastnil všech ročníků Českého poháru a nechyběl na žádném významném světovém či evropském podniku v bězích do vrchu.



9. 6. 2001, CENA FIRMY ISCAREX Dolní Morava - Králický Sněžník


Vezmeme to tedy letem světem po pořádku, abyste si mohli udělat jasnou představu o neskutečné výkonnosti tohoto našeho elitního vrchaře. Rok 1995 a v něm, jak jinak, první místo v Českém poháru a na MS v rakouském Telfesu 58. místo. Další rok sice vybojoval u nás v poháru jen třetí flek, ale na ME v Ebensse skončil 28. a na MS u nás doma v Malých Svatoňovicích doběhl 38. 98. rok byl pro něj opět úspěšný, neboť u nás se stal zase králem vrchařů, na mistrovství Evropy v italském středisku v Sestriére vydřel 31. místo a na bájném ostrově Réunion nedaleko Madagaskaru, spadajícího však pod francouzskou správu, vyšplhal na místní sopku mezi světovou elitou na 62. místě.



10. 11. 2001, Vyhlášení Českého poháru v běhu do vrchu 2001


Pak přišel rok 1999, kdy sice nezvítězil v Českém poháru, ale i druhé místo se počítá, jenže vše si vynahradil na ME v Rakousku v Bad Kleinkirchheimu svým umístěním, kdy proběhl cílem jako 24. Ovšem svůj vrchol na Mistrovstvích světa předvedl v přírodní rezervaci v Kinabalu Park na malajském ostrově Borneo, kde dokázal doběhnout do cíle jako 19. muž celkového pořadí. V našem výčtu mu rok 2000 přinesl zase druhé místo u nás a na MS v Německu, v Bergenu byl 33. Jenže v tomto roce předvedl fantastický výkon na evropském šampionátu v polském Miedzygorze, když se před ním dostalo do cíle jen 8. mužů a on devátým místem vybojoval své nejlepší umístění v historii osobních startů na ME.



19. 5. 2002, Běh na Velký Javorník


Od roku 2001 začal nepřetržitě kralovat až do roku 2004 v Českém poháru běhů do vrchu, kdy nenašel přemožitele. I v reprezentaci pomáhal družstvu mužů vybojovat co nejlepší umístění v soutěži národních kolektivů. Tak tedy léta páně 2001 a byl 38. na ME ve slovinské Cerklje a 52. na MS v italském Arta Terme. 2002 a evropský šampionát v portugalské Madeiře kde zase zabojoval, když skončil 24. Na světovém mistrovství v Rakouském alpském středisku zimních sportů v Innsbrucku dokončil závod mezi muži na 75. místě.



20. 9. 2003, MS v běhu do vrchu na Aljašce 2003


V roce 2003 se zúčastnil MS v americkém Girtwoodu, kde se zase neztratil svým 36. místem mezi světovou elitou. 35. místo na ME v polském Korbielowě a 65. na MS v Sauze d´Oulx v Itálii opět potvrdilo úspěšný rok 2004. Svoji běžeckou kariéru zakončil Zdeněk mezi vrchaři v roce 2005 svým třetím místem v poháru a 83. místem v novozélandském Welingtonu na Mistrovství světa.



6. 6. 2004, Běh přes Tabulovou horu


Myslím, že tento, možná pro někoho trochu suchý až strohý, výčet mých výkonů stačí, říká Zdeněk Zoubek, šestinásobný vítěz v absolutním pořadí Českého poháru v v běhu do vrchu. A já věřím, že jste si, pokud jej sami dobře neznáte, o čemž pochybuji, dokázali dost přesvědčivě o něm udělat svůj obraz po jeho překvapivých úvodních slovech v tomto článku a že svými činy na mezinárodních kolbištích ve vrchařských soutěžích nám všem dokázal, že opravdu nemluví do větru.

Zdeněk Smutný


Zdeněk Zoubek - výsledky a fotogalerie

Článek byl publikován 15.12.2009, 07:25:44