Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Stanislav Šrůtek - přes dálkové pochody k vrchům

Dálkové pochody mě moc bavily, usmívá se Stanislav Šrůtek: Jen mi vadilo, že někdy trvaly celý den a já se pak dostal domů moc pozdě. Abych trochu ušetřil čas, začal jsem některé části pochodu a později i třeba celou půlku běžet. No a najednou jsem si uvědomil, že běh je skvělý pohyb a hlavně rychlejší, než obyčejná chůze. A že je to taky dobrá zábava.

V současné době žije ve Rtyni v Podkrkonoší, pracuje jako seřizovač, letos mu bude 52 let a společně se svojí hodnou manželkou vychovává dvě dcery. Jak jsem už uvedl, přes pochody jsem se dostal k běhání a první závod jsem absolvoval ve Rtyni, vzpomíná: Bylo to v roce 1987, zúčastnil jsem se tam běhu dvojic. Pak následovaly další a další běžecké soutěže, zejména v terénu. Ihned v příštím roce se začal věnovat závodům do vrchu a to jej neopustilo dodnes. To znamená, že se po našich kopcích a horách bude letos potulovat již 22. sezónu. Já nikdy neměl žádné velké úspěchy, ale občas se mi něco podařilo, probírá se svojí závodní kariérou: V roce 2001 jsem vyhrál v Ceně východních Čech. V Českém poháru do vrchu jsem skončil v roce 1992 desátý a další sezónu osmý. Rok 2003 mi opět přinesl 8. místo již ve čtyřicátnících a dokonce v předuplynulé sezóně jsem stál při závěrečném vyhlášení na 5. místě v kategorii padesátníků.



14. 8. 2002, MS veteránů v běhu do vrchu, Innsbruck


Mimo těchto vrchařských a běžeckých závodů u nás startoval také pětkrát na Mistrovství světa veteránů v Německu, Rakousku a samozřejmě i u nás na Dolní Moravě v minulém roce. Pobyt v přírodě mě těšil vždycky, přiznává se Standa ke své velké lásce: Chtěl jsem být na čerstvém vzduchu mezi lidmi a zároveň se nějak hýbat. Proto jsem vyzkoušel v sedmdesátých letech velmi oblíbené dálkové pochody. Otestoval jsem si všechny vzdálenosti a zvládl i tradiční stovky. Nejvíce mi však vyhovovaly trasy od 30 do 60 km a za pár let jsem jich měl v nohách přes padesát. No a odtud byl jen krůček v běhání a pak hlavně k závodům do vrchů. Měkké pěšinky v lesích, to je to pravé pro zdravý pohyb. Mám rád ale hlavně krosové závody v těžkých terénech. Pro mě jsou tratě, které hraničí až s extrémem, vždy na prvním místě. Třeba v blátě si úplně libuji a čím je ho na trati více tím pro mě lépe. Přesto ovšem nezapomínám ani na své sportovní začátky a snažím se každoročně do svého repertoáru zařadit i mimo běžeckých závodů pěkný pochod Červený Kostelec - Sněžka.



2. 8. 2003, Mohelnice - Lysá hora


V devadesátých letech ho velmi zaujal triatlon. Vyzkoušel si všechny vzdálenosti, na kterých se tyto závody pořádají a zvládl i Železného muže. Jenže s postupem let a rozvojem tohoto sportovního odvětví narůstala kvalita startovního pole a já jsem začal čím dál víc zůstávat v závěru startovního pole, svěřuje se svými triatlonovými výkony Standa: Tak opět zvítězila moje nejmilejší záliba a vrátil jsem se zpět k běžeckým závodům.



14. 8. 2004, CENA FIRMY ISCAREX Dolní Morava - Králický Sněžník


Nikdy si nevybíral žádné vzory a nesnažil se někoho kopírovat. Chtěl být sám sebou, a pokud potřeboval poradit, vždy se našel nějaký běžec, se kterým probral to, co právě potřeboval vědět. S běhy do vrchů jsem se dostal do nejrůznějších koutů naší vlasti a to i tam, kde jsem nikdy nebyl a asi bych se tam ani v životě nepodíval, připomíná ke svému pohledu na vrchařskou soutěž: S dobrou partou kamarádů jsem projezdil tu naši krásnou českou i moravskou zemi křížem krážem a hlavně mi běhání do kopců dalo ještě něco daleko důležitějšího. Potkal jsem tu přátele, na které se mohu pokaždé spolehnout. Nemá v oblibě závody po silnici, i když se jich také účastní, ale nejvíc se mu líbí v Krkonoších, Orlických horách a v Beskydech.



10. 11. 2007, Běh Dlouhými záhony


Ovšem rád se také proběhne v Jeseníkách a na Šumavě a nedá dopustit ani na Pálavu. Prostě v terénu je doma a třeba na Hejšovinu se startem v Machově, kde mají běžci terén zpestřený výběhem schodů a navíc se běží i kilometr po polském území, se nezapomene nikdy dostavit.



6. 9. 2008, MS veteránů v běhu do vrchu, Dolní Morava


Běhání mu zabere sice hodně času, ale všechny ostatní volné chvíle obětuje své druhé vášni, která je z úplně jiného soudku. Věnuje se totiž přes dvacet roků pěstování okrasných keřů, konifer a tak zahradničení spolu s během je již mnoho let jeho celoživotní náplní.



7. 3. 2010, MČR veteránů v běhu na 10 km, Úpice


Nic v životě dál neplánuji. Ke štěstí mi stačí zdraví, pohoda, pár dobrých a spolehlivých přátel a spokojená rodina. No, a když to půjde, tak k dosud absolvovaným 536 běžeckým závodům bych rád přidal i pár dalších, říká Stanislav Šrůtek další z řady běžců, co jim učarovaly běhy do vrchů.


Zdeněk Smutný


Přehled absolvovaných závodů

Článek byl publikován 10.03.2010, 12:35:01