Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Na domácím Pekláku jsme bojovali se ctí

Tolik úsilí a potu běžců na sjezdovce ve SKI areálu Peklák v České Třebové ještě nebylo. První závod v historii klubu, který jsme pořádali stylem nahoru - dolů. Vytyčili jsme 3,3 km dlouhý okruh, náročný nejen profilem, ale i traverzovými přeběhy sjezdovky a technickými lesními úseky při seběhu. A vše umocnilo dusné počasí s vysokou vlhkostí vzduchu. Chtěli jsme postavit trať hodnou kvalifikačnímu závodu a to se nám snad podařilo. Kdo šel do závodu s respektem a opatrně, jen na tom v druhé části závodu vydělal. Závod komentoval Ivo Domanský a díky ozvučení celé sjezdovky byl jeho komentář slyšet téměř po celé trati. Diváci, kterých bylo překvapivě hodně, si tak přišli na své, protože nejen mohli vidět většinu okruhu z jednoho místa, ale měli i díky ozvučení perfektní přehled o pořadí při bojích na trati. Zhodnocení závodu od Ivo Domanského najdete zde.

V prvním startu jsme měli velké želízko v ohni - Míšu. Věřil jsem, že má na vítězství, ale to, co provedla se svými soupeřkami, bylo daleko nad očekávání. Hnána domácími diváky zvládla s přehledem první kolo a ve druhém, kde ostatním dívkám citelně docházely síly, navýšila svůj náskok až na dvě a půl minuty a doběhla si zaslouženě pro suverénní vítězství. Na vrchařský reprezentační dres si však díky věku musí ještě počkat.

V druhém startu bojoval mezi juniory o nominaci Filip. Nebyl bez šance. Má zkušenosti z orientačního běhu a letos se s námi více zapojil do tréninků, což mu viditelně prospělo. Během závodu se držel na čtvrtém až pátem místě, postupně se propracovával dopředu a dravým závěrem to dotáhl až na skvělé druhé místo. Řekl si tak den po svých osmnáctých narozeninách o reprezentační dres a věřím, že jeho nominace bude schválena. Mezi ženami k žádnému překvapení nedošlo, zkušené vrchařky potvrdily papírové předpoklady a žádné nové tváře na obzoru bohužel zatím nejsou.

Nejtěžší trať museli absolvovat muži. Petr Pechek a Tomáš Blaha, to byly dvě jistoty, o tom nikdo nepochyboval. Snad jako by se do té Albánie nikomu příliš nechtělo. Jinak si neumím vysvětlit absenci silnější konkurence. A tak bylo další pořadí zcela otevřené. Nakonec se z třetího místa radoval profesorsky běžící Jirka Žák, který začal zvolna, aby pak na trati postupně posbíral většinu soupeřů. Čtvrtým místem udělal další radost českotřebovským divákům a celému našemu týmu Michal Horáček.

Sportovní odpoledne na Pekláku zakončil kulturní program. Pro nás to byly z hlediska výsledků velmi vydařené závody. A snad i z hlediska organizace jsme naplnili očekávání závodníků, kteří na tak náročný závod přijeli. Děkujeme závodníkům za účast, Peklák teamu za obětavou práci a technickou pomoc, partnerům za sponzorskou podporu a Honzovi za přípravu a nelehké ředitelování této akce.

Aleš Stránský

Článek byl publikován 07.08.2011, 22:56:19