Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Mistrovství ČR v krosu 2012

V pořadí čtyřicátý republikový šampionát v přespolním běhu uspořádal ACCC Horažďovice na speciálně vybudovaném krosovém závodišti nedaleko Střelských Hoštic. K boji o medaile se přihlásil rekordní počet závodníků včetně čtyř běžců Českotřebovského běžeckého klubu. Po čtyřhodinové cestě autem nás uvítal opravdu příjemný areál a navíc krásné jarní slunečné počasí.

Jako první se na start postavila Míša Stránská, která běžela v kategorii starší žákyně. Vzhledem ke svým výkonům z haly patřila mezi favoritky závodu. Na trati dlouhé necelé dva kilometry si ale nechala v úvodu závodu utéci skupinu čtyř soupeřek a vypadalo to, že je z boje o medaile venku. V druhém okruhu se začala vedoucí skupině pomalu přibližovat, cca 400m před cílem děvčata doběhla a šla dokonce do vedení. Tím zaskočila nejen své soupeřky, ale i komentátora závodu, který tomu chvíli nemohl věřit. Ve strhujícím finiši pak nakonec vybojovala stříbrnou medaili a přidala tak letos po halových závodech do své sbírky již druhé republikové stříbro.



Druhé želízko v ohni jsme měli v kategorii juniorů, kde nás reprezentoval Filip Záveský. Ukázal nám, že umí nejen výborně orientační běh a běhy do vrchu, ale že je schopen bojovat ve své věkové kategorii i s nejlepšími českými dráhovými atlety. Podobně jako Míša začal volněji a postupně se dotáhl do vedoucí skupiny, která byla dokonce desetičlenná. Tempo se ke konci stupňovalo, borci odpadávali, ale Filip stále běžel na čele. Nakonec z toho bylo nepopulární čtvrté místo, ale výkon to byl skvělý a k medaili měl Filip velmi blízko.



Také v hlavních kategoriích mužů a žen jsme měli zastoupení. Michal Horáček na desetikilometrové trati svým výkonem mile překvapil a v cíli zářil spokojeností. Opravdu běžel dobře a dvanácté místo mezi specialisty atlety je úspěchem. Navíc trať dráhovým atletům velmi vyhovovala, byla tvrdá, rychlá a bez jediného kamínku. Bohužel v České Třebové nemáme k dispozici atletickou dráhu a tak musíme k atletickým tréninkům dojíždět do sousedních měst. Počet naběhaných kilometrů na dráze v závodním tempu je tak minimální.



Lenka Dušková, která nás reprezentovala v kategorii žen, měla asi nejtěžší úkol prosadit se závodním poli. Absence dráhového tempařského tréninku byla znát, ale bojovnost Lence nechybí a už postavit se na start mistrovství republiky vyžaduje zdravé sebevědomí a odvahu. Lenka skončila na 33. místě, ale nechala za sebou ještě řadu závodnic a odvedla solidní výkon.



Tolik k naší účasti na vydařeném republikovém šampionátu v krosu. Výsledky Míši a Filipa jsou pro oba silnou motivací k dalšímu tréninku a dobrým příspěvkem k úspěchům českotřebovského sportu v roce 2012.

Výsledky šampionátu jsou k dispozici zde.

Aleš Stránský

Článek byl publikován 28.03.2012, 08:06:00