Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Bieg Koguta v partnerské Olawě

V neděli po náročném Dobroučském krosu jsme se brzo ráno vydali do polské Olawy - partnerského města České Třebové. Zde jsme reprezentovali naše město na V. Biegu Koguta. Je to rovinatá silniční desítka s obrátkou a s doběhem na fotbalovém stadionu na atletické dráze. Závodu se zúčastnilo 450 běžců.

Pořadatelé nás mile přivítali, pomohli vyplnit přihlášku a jako závodníkům z partnerského města odpustili startovné. Také nám na místě popřál mnoho zdaru při závodě místostarosta České Třebové Miloslav Keprt, který zde vedl českotřebovskou delegaci na Dnech Koguta.

Počasí pro běh bylo příjemné, foukal pouze mírný větřík. Start byl velmi náročný, v úzké bráně na stadion jsme byli doslova napěchováni. Pole běžců se ale rychle roztáhlo a vše bylo již bez komplikací. Před běžci jeli dva policejní motocykly s blikajícími majáky, takže to vypadalo jako při závodě Tour de France.

Poláci to na rovinách umí určitě lépe než my vrchaři. Přestože jsme se s Martinem a Jendou snažili co to šlo, vedoucí skupina se nám pomalu vzdalovala a také k mé nelibosti nás asi na druhém kilometru přesvištěli dva padesátníci.

Na obrátce to vypadalo, že máme odstup cca 40 s na prvního, což nebylo špatné a já s Martinem jsme běželi okolo desátého místa. Honza už malinko za námi ztrácel. Bylo pěkné pozorovat souvislý proud běžců, který jsme cestou zpět míjeli. Na konci běžeckého pole šlo také mnoho lidí s hůlkami.

Určité komplikace nastaly při dobíhání hlavního pole běžců do cíle, kdy se v cílovém koridoru vytvářela dlouhá fronta způsobená snímáním čárového kódu zë startovního čísla. Každý běžec obdržel v cíli pěknou pamětní medaili, energetický nápoj a měl také nárok na tzv. posilek - občerstvení po závodě.

Myslím, že i dámská část výpravy si závod užila. Míla, kromě mě a Martina, byla také na bedně. V závodnické tombole jsme sice nevyhráli (hlavní cenou byla pračka), ale bylo zábavné pozorovat některé Poláky, jak se upřímně radují a někteří se pro cenu doslova z tribuny protančili. Úplně na konec se dražil živý kohout.

Na závěr bych chtěl poděkovat účastníkům zájezdu Míle, Zdeně, Lence, Honzovi a Martinovi za to, že byli ochotni reprezentovat klub na tomto závodě, manželce Magdě za roli managerky a fotografa výpravy a Honzovi Šimůnkovi st. za zapůjčení mikrobusu.

Aleš Stránský

Výsledky jsou v následujících odkazech.

Celkové výsledky
Výsledky žen
Výsledky po kategoriích

Článek byl publikován 05.06.2012, 07:36:43