Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Od Tatier k Dunaju

O nastávajícím víkendu se pod hlavičkou ISCAREX teamu zúčastníme štafetového běhu na trati Jasná pod Chopkom - Bratislava. Čeká nás trať dlouhá 345 km se součtem stoupání cca 3 445 m a klesání cca - 4 355 m. Trať je rozdělena do 36 úseků s délkou každého okolo 10 km. Běžci se musí na trati pravidelně střídat. Není to soutěž jednotlivců, ale týmů.



Přihlásili jsme se do kategorie ELITE. Zde byla podmínka, aby průměrný čas na jednoho běžce na 10 km byl max. 38 minut. Nedáváme si skromné cíle. Dá se říci, že ty nejvyšší. Chceme vyhrát v absolutním pořadí týmů, kterých je přihlášeno celkem 157. Chceme také překonat traťový rekord závodu, který je 25 hod a 43 min. Propočet výsledného času podle naší výkonnosti a našich možností dává velkou naději, abychom štafetu zvládli i těsně pod 24 hodin. A to by byla bomba!

Startujeme jako poslední, v sobotu v 15 hod, ještě s jednou elitní štafetou. Pořadatelé nás tak zařadili mezi největší favority. Čas startu je vypočítán podle nahlášených výkonů na 10 km tak, aby štafety dobíhaly do cíle v Bratislavě zhruba ve stejném čase. Štafety s nižší výkonností startují průběžně od 8 hodin ráno. Do poslední chvíle tak nebude jasné, kdo vyhraje. Jedině, že bychom dokázali předběhnout všechny štafety a do cíle doběhli první. To je ale asi nereálné. Musíme se tedy snažit bojovat o každou minutu až do cíle.

Štafeta bude náročná pro závodníky nejen fyzicky, orientačně ale i logisticky. Máme 2 doprovodná vozidla, která se musí po trati přemisťovat. Běžec se po odběhnutí úseku mění na řidiče nebo navigátora. Na žádný odpočinek se těšit nemůže. Běží se non stop. Za zhruba 6 hodin nastupuje běžec k dalšímu úseku. Někteří poběží 3x, ti nejlepší 4x.

Maximální počet členů štafety může být 12. Naše štafeta má členů 11. Tvoří ji: Aleš Stránský, Petr Nechvíl, Roman Buriánek, Tomáš Buriánek, Martin Vacek, Filip Záveský, Michal Horáček, Ladislav Kučera, Adéla Stránská, Míša Stránská, Petr Vinduška.

Držte nám palce. Tak náročný týmový závod absolvujeme poprvé. V týmu panuje mírná nervozita. Studujeme mapy úseků, místa předávek, připravujeme se fyzicky. Věříme, že vše zvládneme včetně běhu v noci v neznámém terénu. Nebo složité přejezdy na další odevzdávku, kdy auto s dalším běžcem tam musí být včas. Sledujte výsledky na http://www.odtatierkdunaju.sk/ . My vám přineseme po návratu podrobnou reportáž ze závodu a také spoustu fotek. :)

Aleš Stránský

Článek byl publikován 12.08.2014, 12:21:24