Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Vrchaři oslavují velké výročí

Maratonstav Altra Český pohár v běhu do vrchu slaví letos 30. výročí od svého založení. Jedná se o nejstarší běžecký seriál v České republice i v Evropě. Začínal s 11 závody do českých kopců a rozrostl se do seriálu o 40 závodech do všech kopců českých hor a jednoho závodu na Slovensku. Letošního ročníku se zúčastnilo úctyhodných 4.510 startujících, což je průměr přes 100 závodníků na jeden závod. Po celou dobu 30 let vydrželi s pořadatelstvím pořadatelé závodu Šárovcova Lhota – Zvičina, Náchod – Dobrošov, Mladkov – Suchý vrch, Jilemnice – Žalý a Janské Lázně – Černá hora. Za celých 30 let startovalo na všech 1.030 závodech 100.313 závodníků. Díky poháru patří Česká republika ke světové i Evropské špičce vrchařů, díky výkonnosti i pořadatelství. Naši reprezentanti, kteří se rekrutují z účastníků našich závodů přivezli ze světových šampionátů 7 zlatých, 12 stříbrných a 15 bronzových medailí a z Evropských 3 zlaté, 10 stříbrných a 6 bronzových medailí. Od roku 1990, kdy jsme vstoupili plně do světových soutěží jsme uspořádali MS v běhu do vrchu v Malých Svatoňovicích v roce 1997, Mistrovství světa v běhu do vrchu veteránů v Janských Lázních 1999, v Dolní Moravě 2008, v Janských Lázních 2013 a mistrovství Evropy v Malých Svatoňovicích 2006. Takovýmto výčtem šampionátů se může na světě chlubit pouze Rakousko a Itálie.

Seriál vznikl pod taktovkou úpických běžců organizovaných do roku 1990 v Sokole Havlovice a od roku 1990 v TJ Maratonstav Úpice. Pořadatelé letošních závodů měli zpočátku obavy, že přes velký nárůst závodů městských a lukrativních opadne zájem o vršky, kde se musí závodníci vždy vydat ze všech sil, pokud chtějí uspět. Nebylo tomu tak, ani reprezentanti nezůstali pozadu a přivezli 4 medaile ze šampionátů.

K velké radosti pořadatelů se celkovými vítězi letošního poháru stali domácí závodníci Renata Hájková a Petr Pechek. Na dalších místech se umístili v celkovém pořadí bez rozdílů kategorií Táňa Metelková ze Sokola Hradec Králové a Jana Solánská z TJ Maratonstav Úpice, v mužích Pavel Dvořák z biatlonu Prostějov a Jindřich Král z Iscarexu Česká Třebová. Ve všech veteránských kategoriích se do posledního závodu bojovalo o umístění na stupních vítězů. Veteráni odváděli nadprůměrné výkony, protože na většině závodů padaly traťové rekordy v těchto kategoriích. Naši veteráni již dlouhodobě patří ke světové špičce, protože každý rok přivážejí z mistrovství světa i Evropy velké množství medailí. K nejúspěšnějším veteránům vůbec patří Blanka Paulů, František Pechek, Josef Metelka, Aleš Stránský a další.

Pro mnohé účastníky se stala účast na závodech běhů do vrchu přímo životním stylem. Objíždějí sami nebo celé rodiny všechny závody. Opět nejvíce startů má na kontě Miloslava Vraštilová, která již třetí rok absolvovala všechny vypsané závody. 30 závodů se letos zúčastnil Stanislav Šrůtek, 26 závodů Vladimír Vacarda.

Většina závodů je doplněna o tzv. „veřejné běhy“ určené pro všechny „Buď fit“ běžce, kteří si netroufnou na celé závodní tratě.

Letošní ročník byl slavnostně zahájen v Senátu Parlamentu České republiky, kam pozval místopředseda Senátu Ivo Bárek spolu s Alenou Gajdůškovou a Vladimírem Špidlou všechny organizátory jednotlivých závodů, kteří většinou pochází z malých obcí a měst v podhůří hor a bez kterých by takovýto kolos nemohl existovat.

Slavnostní vyhlášení a ukončení bude v sobotu 14. 11. 2015 v 15:00 hodin v Městském sále v Úpici, která je vlastně kolébkou běhů do vrchu. Vyhlášení se zúčastní velké množství hostů, organizátorů a závodníků.

Co bude dál? Již dnes je připraven 31. ročník Českého Maratonstav poháru v běhu do vrchu. Pořadatelé již kromě toho pilně připravují Mistrovství světa v běhu do vrchu sedmnáctiletých, které bude příští rok 26. 6. 2016 v Janských Lázních. Kromě toho pořadatelé závodu na Slovensku Pruské – Vršatec budou v roce 2017 pořádat mistrovství světa veteránů v běhu do vrchu.

Za vyhlašovatele poháru bychom chtěli ještě jednou poděkovat všem závodníkům, organizátorům i příznivcům za jejich přízeň a úsilí, bez kterých by takovýto kolos nemohl existovat.

Zpracovali
Renata Hájková, Karel Šklíba


Další příspěvky do tisku:

Na Dlouhých Záhonech po dvaačtyřicáté

V sobotu pořádá TJ Maratonstav již 42. ročník běhu Dlouhými Záhony v Úpici. Pořadatelé opět jako každý rok vytyčili v krásném lesoparku tratě pro všechny kategorie od předškolních dětí po veterány nad 70 let. Start i cíl je již tradičně s celým zázemím v ZŠ v Úpici na Lánech.

Předškolní děti se postaví na start své trati v 10:30 hodin, start všech dospělých kategorií je ve 12:00 hodin. Vyhlášení všech kategorií bude okamžitě hned po doběhu. Závod je součástí Orelských přeborů ČR a poslední závodem Poháru Východních Čech.

K účasti zvou pořadatelé.


Pozvánka k oslavám 30. ročníku Maratonstav Altra Českého poháru v běhu do vrchu

V Úpici v Městském sále proběhne v sobotu 14. 11. 2015 v 15:00 hodin dekorování nejlepších vrchařů ČR pro rok 2015. Celý program bude zahájen mažoretkami ze školičky Bonifác, zavzpomínáme na historii vrchů a následně budou odměněni nejlepší závodníci ve všech vypsaných kategorií, včetně závodníků absolutního pořadí. Následovat bude běžecká diskotéka. Vyhodnocení se zúčastní celá plejáda hostů. Nebude chybět ani dlouholetý patron běhů do vrchu Vladimír Špidla a exministr Marcel Chládek, který převzal nad letošním pohárem partonát.

Článek byl publikován 10.11.2015, 09:04:03