Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Jarní půlmaraton

Nevím, jestli jsem ten nejvhodnější člověk na psaní reportů o závodech. Ode mě se nedozvíte fakta, výsledky, statistiky ani traťové rekordy. Tak, prosím vy, co to očekáváte, přestaňte číst a běžte si raději zaběhat... :-)

Já píšu o pocitech, zvucích, vůních, zážitcích, bolestech, radostech a srdečních záležitostech a věřte, že první ročník tohoto závodu se mou velkou srdeční záležitostí opravdu stal a jsem si jistá, že jí zůstane už napořád.

Absolutně netuším, jak vypadá předzávodní ráno u Vás doma. U nás to je jeden velký chaos. Budíček je vždy velmi časný, skýtá to naději, že je víc času na přípravu věcí, snídani, vyladění těla a ducha a včasný odchod. Po té, co nachystám snídani, přesvědčím děti, aby se převlékly, tatínka aby vstal, naženu divou zvěř ke stolu, rozsoudím asi dvacet hádek, zjistím, že času je málo a že nestíhám... tak rychle, naházím vše do tašky a s úlevou a úsměvem na rtu, že odpočinek začíná, vyrážím směr Nové náměstí, kde máme sraz.

Jakmile se rozjedeme, diskuze začíná, probíráme strategie a cíle. Radu, že první kolo máme rozběhnout naplno a v druhém ještě přidat, beru jako dobrý fór. Romanův cíl je jasný, jede vyhrát, Lenka jede přežít a co já? Jaký já mám cíl? Půlka je super, mám ráda delší tratě, když nemusím hnát jako splašená a v cíli nevypadám , že se o mě pokouší infarkt. Terén nahoru, dolu je pro mě výborný, skoro žádná silnice, bomba. Tak se asi jedu zamilovat do nového závodu a pořádně si odpočinout, ano odpočinout, od věčné řečnické otázky: mami?, nebo ještě lépe: paní učitelko?

Na místě nás čeká super zázemí Hotelu Studánka, rychle se odprezentujeme, lehký rozklus, zkouška inteligence ve formě namontování čipu na tkaničky bot, napít, nasadit sluchátka, několikrát vyměnit dlouhé triko za krátké, podle toho, jestli zrovna svítí či nesvítí, rozšifrovat, které kompresky se nejvíc hodí k dnešnímu outfitu, rozuměj, když nemůžeš být nejlepší, je aspoň fajn trošku vypadat... a hurá na start. Ještě si narychlo s Lenkou stanovujeme počáteční tempo, abychom podle jejího cíle přežily.

20, 10, 5, START, seběh a poměrně dlouhý, už to začíná..., kolem mě se míhají trička všech možných barev, jako když roztančíte duhu. Vím, že neumím běhat z kopce, tedy vlastně ani nevím, jestli umím běhat do kopce, ale baví mě to, tak to dělám. Naštěstí se profil za chvíli změní a začínáme pomalu stoupat, to se mi líbí, koukám, že někteří do kopce přeřadí na poměrně nižší rychlost, v tom bude moje šance.

Najednou si uvědomuji, jak je tu krásně, Lenka mi utekla, tak zapínám hudbu a už jsem tu jen já a příroda kolem mě. Sluníčko svítí, z příkopů se na mě smějí fialky, plicníky a orsej jarní. Je to tu, jaro se probudilo, voní, hurá! Občerstvovačku na pátém kilometru v klidu míjím, cítím se dobře, přichází nejdelší stoupání, ať žije bahýnko, kloužu nahoru, fakt jo, jde to klouzat se nahoru. V tu chvíli už vím, že tenhle závod je přesně to, co se mi líbí, terén se mění stále je co pozorovat, kořeny, bláto, chvilku silnice, kopečky, seběhy, úsměv pro fotografa, rybník, lávky, zatáčky, občerstvovačka, kde si za krk naliju jonťák, les, louka a první kolo je za mnou.

Teď mám vlastně přidat, tak tenhle úkol asi nesplním, ale běží se mi krásně, vzduch nádherně voní, počasí naprosto luxusní, trať skvěle připravená, perfektně vyznačená, odpadá stres, že se ztratím. Najednou mi hlavou běží text, který bych mohla napsat, škoda, že si ho nepamatuji, byl by jistě lepší než tenhle, protože plynul sám ve chvíli, kdy se vyplavovaly endorfíny takovou rychlostí, že jsem měla dojem, že by ten závod vůbec neměl skončit, že mohl trvat dál...a právě ve chvíli mé největší euforie přichází cíl...důkaz, že nekecám, je na fotkách, takový pocit štěstí, radosti a síly. Super, veliká spokojenost!

Jsem šťastná, že to mohu prožívat, že jsem to našla, že to mám... tak pokud máte někdo zájem, je to zadarmo a může to mít každý, stačí jen chtít...

Darina Hrušková

Článek byl publikován 10.04.2017, 07:30:46