Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Skopje 2018 - týmové stříbro pro české ženy

Skopje je město s 2000 let starou tradicí. Má 750 tis. obyvatel. Městem protéká řeka Vardar. Skopje je mezinárodně známé jako místo narození Matky Terezy. Je zde řada památek a zejména soch v nadživotních velikostech. Islámskou víru části obyvatel symbolizují mešity. Některé objekty v centru města jsou nedostavěné nebo neudržované. Makedonci si také příliš nepotrpí na pořádek. Na ulicích, podél cest či řeky se válí množství odpadků. Zajímavostí je městská doprava, kterou zajišťují dvoupatrové červené autobusy.

Tratě byly vytyčeny na jihozápadě Skopje v pohoří Vodno. Svah je pokrytý bujnou vegetací s křovisky, borovicemi a kamenitými loukami s nízkými keři. Jedním z nejvýraznějších rysů pohoří Vodno je Kříž tisíciletí na vrcholu Krstávár. Je to jeden z největších křesťanských křížů na světě. Je postaven z ocelových trubek, výšku má 66 metrů a v noci září do krajiny díky velkému množství instalovaných LED žárovek.

Tratě měly horský charakter, úzké pěšiny byly plné kamenů i kořenů. Trať ve stoupání připomínala vyschlé koryto potoka, protože byla po nedávných silných deštích vymletá. Seběh byl povrchem ještě náročnější. Kameny buď nebezpečně vyčnívaly z povrchu, nebo pod nohami závodníků odskakovaly. Upadnout bylo snadné a také se to i často stávalo. Zdravotníci měli docela napilno. V dolní části seběhu se úzká pěšina již klikatila lesem a vyžadovala při rychlém běhu značnou technickou zdatnost. Hrozilo, že závodník vyletí z trati do trnitých keřů. Na jednom z úseků pořadatelé pro zvýšení bezpečnosti obalili stromy žíněnkami.

Ve Skopje panovalo v týdnu před závodem příjemné počasí se zataženou oblohou. Bohužel v den závodu byla obloha od rána vymetená, slunce pálilo a teplota se rychle šplhala ke 30°C.

Týden po úspěšném vystoupení českých vrchařů v Polské Karpaczi se tentokrát o stříbrný medailový úspěch postaraly ženy. Nejlépe zaběhla Lucka Maršánová, kterou o bronzovou medaili pravděpodobně připravily dva pády na trati. Páté místo je vynikající zejména v situaci, kdy Lucka běžela závěr závodu se zlomeným palcem a pohmožděným ramenem. Pavle závod podle jejích slov příliš nesedl a řešila od rána problémy se žaludkem. Ty se jí nevyhnuly ani v průběhu závodu. Adéla běžela výborně v sebězích, kdy v druhém kole v klesání do cíle dokázala předběhnout 7 soupeřek. Parádní představení předvedla vítězka Švýcarka Maude Mathysová, jejíž časový odstup od zbytku Evropy byl až neuvěřitelný.

V mužském závodě dominovali borci z Itálie, kteří obsadili kompletní stupně vítězů. Tak trochu se úspěch Italů očekával. Jedná se o specialisty na horské běhy, kteří (jak jsem odposlechl od vedoucího italského týmu) se na tento šampionát společně připravovali 2 měsíce) Do elitní desítky se dokázal protlačit devátý Jan Janů. Ostatní naši muži zaběhli solidně a obsadili v soutěži družstev výborné čtvrté místo. Z juniorek si nejlépe vedla třináctá Sylvie Štiglerová a z juniorů Borek Požár, jenž proběhl cílem na jedenáctém místě.

Česká vrchařská reprezentace navázala ve Skopje na pěkné výsledky z poslední doby a potvrdila, že právem patří mezi Evropskou vrchařskou špičku.

FOTOGALERIE

Aleš Stránský

Několik fotografií:

Článek byl publikován 04.07.2018, 14:02:52