Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Skromné mistrovství veteránů v běhu do vrchu 2006

Course des 2 Bains - takový je název běhu mezi švýcarskými městečky Saillon a Ovronnaz ležících v kantonu of Valais v údolí řeky Rhony. Zde se 23. 9. 2006 konal již 6. World Masters Athletics Championships Mountain Running - měření sil dříve narozených vyznavačů běhů do vrchu v jednotlivých pětiletých kategoriích. Čekala je náročná trať dlouhá 9,5 km/+1054m na které se druhý den běžel také závod série Grand Prix. Závodníci kategorií W/M 55 a starší měli trať zkrácenou na 7,9 km/+917m. Profil trati byl velmi členitý, byly zde odpočinkové rovné úseky, o to tvrdší však následovala stoupání. V den závodu také vrcholilo teplé zářijové počasí a teplo ubíralo závodníkům hodně sil. Zpestřením na trati bylo překonání mostu Farinet dlouhého 95 m, který je zavěšen na lanech a přes který byla z bezpečnostních důvodů dovolena pouze chůze. Přestože zde bylo několik pořadatelů, měli dost práce s tím, aby tento zákaz závodníci respektovali. Cíl závodu byl pro běhy do vrchu netradičně umístěn na atletickém stadionu s umělým povrchem, který je součástí sportovního komplexu Sports centre of Ovronnaz ve výšce 1375 m n.m.

Pořadatelská úroveň mistrovství byla na horší úrovni než v minulých letech. Pořadatelé si s ničím příliš nelámali hlavu. Během celoroční přípravy několikrát změnili propozice, délku i trasu závodu. Při prezentaci závodníci obdrželi pouze startovní číslo, samolepku na označení batožiny, poukázku na pasta party a lístek do tomboly. Žádné propagační materiály o velice atraktivním regionu, žádná startovní listina či pamětní tričko. To vše bývalo standardem. Podobně skromné to bylo i v den závodu. Na občerstvovacích stanicích k pití pouze voda, trať nepříliš dobře značená. V cíli na každého čekala pamětní plastová medaile a také velmi skromné občerstvení - iontový nápoj, banán, pomeranč. Po slavnostním vyhlášení ve sportovní hale nebyly k dispozici výsledkové listiny a tomboly se závodníci také nedočkali.

Pohostinnost a servis pořadatelů sice zaostaly, ale kvalita rozhodně nechyběla ve výkonech závodníků v jednotlivých kategoriích. Medaile visí stále výše a tak na jedinou, ale zato zlatou, dosáhla Blanka Paulů v kategorii W50. Naše výprava měla i řadu dalších vynikajících výkonů. Tak např. Karel Šesták 5. místo M35, Franta kolínek 7. místo M50, Franta Mach 5. místo M55 nebo Jarda Merta 6. místo M70 a řada dalších předních míst našich veteránů doplnily skvělý úspěch Blanky Paulů a úspěšné vystoupení českých závodníků. Jako nejstarší absolvoval závod 91 letý Ital Vittorio Bertholdi a nejrychlejším se stal Simon Gutierrez z USA (M40), který druhý den absolvoval v rámci GP stejnou trať a obsadil celkové 3. místo dokonce ještě v lepším čase. Vynikající byly i vítězné veteránky v kategoriích W40 a W45, kde tyto ženy dosáhly rovněž výborných časů.

Nedělní závod GP měl k radosti naší výpravy jednoznačnou královnu - Annu Pichrtovou, která rychle zapomněla na neúspěch v turecké Burse a ukázala světové ženské špičce, že tento výsledek byl pouze ojedinělým výpadkem. Již od startu běžela Anna skvěle a její náskok v cíli na druhou Švýcarku Martinu Straehl byl více než 2 minuty! Výborně běžely i celkově 5. Iva Milesová a 9. Pavla Matyášová. V kategorii mužů při neúčasti Jonathana Wyatta potvrdil stabilní formu mistr Evropy Marko Gaiardo, výborně běžel i Petr Pechek, který obsadil 11. místo a Pavel Brýdl, kterému závod příliš nesedl, skončil na 19. místě.

6. světové mistrovství veteránů v běhu do vrchu je za námi. Ze strany pořadatelů to bylo skromné mistrovství. Úroveň startovního pole je však každým rokem kvalitnější. Můžeme se těšit na setkání v příštím roce. Tentokrát to bude rakouský Bludenz.

Aleš Stránský - ISCAREX Česká Třebová

Článek byl publikován 29.09.2006, 15:18:45