Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Běh Svinnou

Den před samotným závodem jsme začali s přípravou trati na 5600m. Jelikož počasí vypadalo velmi nejistě počkali jsme se samotným trasováním až na odpoledne, aby se zmenšilo riziko, že krepové papíry značící trať a cedulky s prémiemi zničí déšť. Značení tratě proběhlo v poklidu. Už jsme si začali myslet, že letos poprvé počasí vydrží až do závodu a značení nezmokne. Opak byl pravdou. Pozdě večer se spustil silný přívalový liják a cedule s prémiemi a krepové papíry byly zcela zničeny. Nezbylo nám tedy nic jiného než ráno za svítání objet celou trať znovu a značení obnovit.

Před zahájením závodu se opět spustil déšť. Samotný závod proběhl ale za příjemného polojasného počasí.

Každoročně se termín Běhu Svinnou plánoval hned druhý den po běhu na Kralický Sněžník. Letos poprvé tomu bylo jinak. Na startovní listině se přesto objevilo úctyhodných 143 závodníků. Z toho vyplývá, že běh Svinnou si za šest let našel svoji stálou klientelu a zejména v dětských kategoriích je hojně zastoupen.

Zorganizovat tak velký závod by nebylo možné bez obětavé spolupráce místních obyvatel ze Svinné. Jako již tradičně byly rozděleny úkoly tak, aby bylo vše v čas a v pořádku nachystáno. Ve stánku byla obsluha, která prodávala grilovaná kuřata a klobásy, jiní se ujali prezentace závodníků, další dělali regulovčíky na trati. Bezchybná byla také práce členů Iscarex týmu, rozhodčích, časomíry a zápisu do výsledkové listiny.

V každé z kategorií byly vyhlašovány tři ceny. Dohromady úctyhodných 60 cen plus 10 prémií na hlavní trati, které věnovali místní chalupáři.

Oproti loňskému ročníku startovaly dětské kategorie odděleně. První běželi vždy chlapci a potom dívky. Toto rozdělení se ukázalo jako výhodné, jelikož se tím snížilo riziko, že některé z dětí na úzké trati upadne.

Věkové spektrum závodníků bylo také velmi široké. Nejmladšímu závodníkovi bylo 14 měsíců a nejstaršímu 74 let.

Závod se vydařil a dík patří všem, kteří se na jeho přípravě podíleli. Už nyní se těšíme na 7. ročník.

Michal Jaško

Článek byl publikován 13.08.2008, 15:18:57