Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Jaroslava Grohová (Klímková) - od sprintů až k vrchům

Já jsem původně dráhová atletka, usmívá se Jarka : K běhům do vrchu jsem to měla hodně daleko. Narodila se v roce 1951 ve Dvoře Králové nad Labem a tam také ve 13 letech začala s atletikou. Vedl nás tam trenér Radek Hrma, vzpomíná: A byly to krásné časy. Dokonce jsem se stala přebornicí Československa na 500 metrů ve starším dorostu. To byla tehdy nejdelší ženská běžecká trať. Zaběhla jsem tu pětistovku za 1:16,8. Po změně atletických pravidel, které upravily závodní tratě pro ženy, se věnovala čtyřstovce a rozhodně se na ní svým osobním rekordem, když ji zvládla za 58,6, neztratila.

Velmi brzy se začala zajímat o trénování a po absolvování trenérského kurzu si nakonec ještě zvýšila kvalifikaci studiem na FTVS v oboru trenérství, samozřejmě se zaměřením na atletiku. Aby toho neměla málo, tak si udělala i masérský kurz, neboť jen tak mohla doslova a do písmene naplnit pravidlo tehdejších obětavých atletických trenérských nadšenců, které bylo jednoznačné: Udělej a zvládni si všechno sám.



10. 11. 2001, Běh Dlouhými záhony


K tomu já dodávám ze své praxe a zkušeností: A kdyby se ti někoho podařilo objevit a vychovat, tak mi ti ho rádi sebereme a taky zničíme. Tak to tehdy většinou chodilo. Bohužel. Ale aspoň nějaké výsledky v běžeckých disciplínách, na rozdíl od současné doby, tenkrát opravdu byly.



20. 4. 2002, Horní Maršov - Pomezní boudy


Jarka většinu času, kromě svého běhání, věnovala trénování mládeže v mateřské TJ ve Dvoře Králové a její práce nese stopy i mezi vrchaři. Vychovala řadu dobrých běžců a běžkyň. Připravovala na soutěže například i Evu Tumovou. Nesmírně mě to bavilo a vlastně baví neustále, dodává k tomu: Dokonce se mi jak o čerstvé veteránce podařilo vyhrát i mistrovství Evropy v silničním běhu na 10 km v roce 1986 v německém Arolsenu.



11. 10. 2003, Malá cena Špindlerova Mlýna


Zvládla i maratón za 3:14, který si zkusila před pěti lety v Benešově nad Jizerou a dosaženého času si opravdu dost cení. Když jsem se seznámila se svým budoucím manželem Standou, zjistila jsem, že v horách, které jsem měla vždycky hodně ráda, se dá také běhat, glosuje své seznámení s běhy do vrchů. Jenže brzy na to se jim narodily během čtyř let tři děti a tak se musela hlavně věnovat rodině, se kterou žije nyní ve Vrchlabí, tedy vlastně v centru našich kopců.



8. 8. 2004, Janské Lázně - Černá hora


To nám ovšem nebránilo v tom, abychom tatínka nedoprovázeli po vrchařských závodech a seznamovali se tak s úžasnou atmosférou běhů do vrchu, pokračuje ve vzpomínkách a pak se zamyslí: Vlastně mi to dochází až dnes. Dřív jsem nad tím nijak nepřemýšlela, ale teď si uvědomuji, že tyto závody jsou pobídkou k návštěvě mnoha překrásných přírodních míst a oblastí, kam bych se asi jinak nikdy nepodívala. A také pokaždé když doběhnu do cíle, mohu se z toho radovat, že jsem to dokázala bez ohledu na umístění. A domnívám se, že podobné pocity sdílí i řada mých kamarádek, třeba i Miluška Vraštilová, která začala běhat teprve před několika málo lety. A hlavně mám radost, že se tam setkávám právě s takovými lidmi, dodává vzápětí.



25. 8. 2007, CENA FIRMY ISCAREX - Dolní Morava - Králický Sněžník


V době, kdy jsem dosahovala slušných výsledků pro mě velmi mnoho znamenala Eva Novotná, která byla šťastná hlavně tehdy, když byli spokojení všichni ostatní, ještě připomíná obrovskou srdcařku a bojovnici, která už bohužel zdolává jiné hory a všem určitě strašně chybí: Na takovou přítelkyni se nedá zapomenout. Určitě nebude od věci trochu shrnout i další nejlepší osobní výsledky Jaroslavy Grohové, které rozhodně stojí za to připomenout, ačkoliv ona o nich ani moc nemluví.



12. 7. 2008, Běh na Hvězdu


Vždyť dokázala doma v Janských Lázních při Mistrovství světa veteránů v roce 1999 vybojovat druhé místo ve své kategorii, další rok to potvrdila i na Slovensku, kde se běželo na náročné trati Pruské - Vršatec a v roce 2002, kdy přešla už mezi padesátileté mladice dokázala v Ustroni opět stát na stříbrném stupínku. O rok později v Innsbrucku doběhla pátá a ještě v roce 2008 opět v domácím prostředí, ale na Dolní Moravě, zvládla vyšplhat na Slamník na šestém místě, už opět o kategorii výš. Český pohár v bězích do vrchu sice nikdy nevyhrála, ale třikrát skončila druhá a jednou třetí.



22. 8. 2009, Jiřetín - Jedlová


Každý běh má svoji typickou atmosféru, ale mým nejoblíbenějším závodem je Malá cena Špindlerova Mlýna, hodnotí naše vrchařské sportovní akce ze svého pohledu: Běžela jsem, myslím, všechny ročníky a dokud mi to jen trochu půjde, tak bych chtěla právě zde ve své účasti dále pokračovat. Nesmírně si cením obětavosti celé rodiny Ivoše Brunclíka, která dokáže nejen uspořádat závod v jakýchkoliv podmínkách ale i vytvořit domácí pohodu pro každého. Musím jim, určitě za nás všechny běžce do vrchů, moc poděkovat.


Kromě atletů radí s přípravou i skialpinistům a tak má o čem přemýšlet v létě i v zimě. Také z mých dětí vyrostli sportovci, kteří se řídí mými radami, takže máme o zábavu postaráno i doma, říká Jaroslava Grohová, vrchařka, pro níž jsou již dávno výsledky její trenérské práce důležitější, než její osobní výkony.


Zdeněk Smutný


Přehled absolvovaných závodů a fotogalerie

Článek byl publikován 31.03.2010, 12:40:28