Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Tým Iscarexu úspěšný na MČR v Horském orientačním běhu

Hned šest závodníků reprezentovalo Česku Třebovou na Mistrovství České Republiky v Horském orientačním běhu během prvního listopadového víkendu v okolí Pasek nad Jizerou. A krom silných zážitků přivezli domů i výborné výsledky.

Horský orientační běh, zkráceně HROB, je extrémní disciplínou Orientačního běhu. Je výlučný jak distancemi, rozdělením do dvou etap, tak i tím, že se běhá ve dvojicích. Pořádání letošního MČR se zhostil oddíl OK Jilemnice a Třebováci byli připraveni vyslat tři dvojce. V hlavní mužské kategorii si brousili zuby na českou špičku vynikající atleti z Iscarexu Filip Záveský s Honzou Šimůnkem, zkušenosti pak hodlali prodat Luděk Pilgr s Tomášem Kláštereckým. V kategorii příchozích si dávali za cíl ve zdraví dokončit Kamil Pešek a Jana Pilgrová. V kombinované sestavě s Evou Setínkovou z Kotlářky Praha pak jako obvykle vyrážela na start Anna Záveská.

Parametry tratí v hlavní mužské kategorii hovořily i letos jasně:

sobota: 28 100 m, převýšení 1170 m
neděle: 23 070 m, převýšení 1010 m

Bohužel těsně před odjezdem onemocněl Honza Šimůnek, takže dlouhé psychologické přípravy na spolupráci ve dvojici s Filipem vzaly za své. Filip nakonec našel nového parťáka ve Vamberském běžci Martinu Klichovi. Klobouk dolů pře oběma – pustit se do bezmála desetihodinového dobrodružství s běžcem, kterého neznám, není jen tak. Druhou dvojici – Luďka s Tomášem zase trápilo silné nachlazení, takže všichni borci z předstartovních ambic (do pátého, resp. do desátého místa), značně slevili a zaměřili se na cíl závod dokončit.

Po první etapě však dvojice Iscarexu (Filip a Martin) okupovala jedenácté místo s minimální ztrátou na dvojce před sebou. Luděk s Tomášem po výborné první polovině trati fyzicky zcela odpadli a dokončili s vypětím všech sil na průběžném patnáctém místě. Do druhého dne sice obě dvojice nastupovaly se smíšenými pocity, avšak na trati se předvedly ve výborném světle. Filip s Martinem se standardně kvalitním výkonem posunuli do první desítky, konkrétně na deváté místo. Zdravotně stále trochu indisponovaní Luděk s Tomášem již zase nedopustili fyzický kolaps ze soboty a desátým nejrychlejším časem dne se vyšvihli na výborné jedenácté místo, jen tři minuty od první desítky.

Po obě etapy bojovali neméně statečně i Jana Pilgrová a Kamil Pešek v kategorii příchozích, když obsadili 26 místo a v terénu strávili celkově téměř osm a půl hodiny. Anča Záveská s Evou Setínkovou v ženách dokončily dokonce na šestém místě, což je rovněž jejich historické maximum. Filip s Martinem strávili v pojizerských lesích po oba dny cca devět a půl hodiny, Luděk s Tomášem pak téměř deset hodin. Po vyčtení gps logerů se jako obvykle ukázalo, jak ošidné mohou být parametry tratí v OB. Délka a převýšení jsou měřeny vzdušnou čarou a tak skutečná porce co do délky a převýšení bývá mnohem větší, než jak avizuje pořadatel při popisu tratí. Letos to v praxi v mužské kategorii znamenalo:

Sobota: 38,7 km, převýšení 1590 m
neděle: 37 km, převýšení 1755 m

Letošní MČR v HROB tak bylo pro Třebováky nadmíru úspěšné. V mužích deváté a jedenácté místo celkově, v ženách pak šestá příčka absolutně. Všechny tyto výsledky jsou největší úspěch za dobu, co se náš oddíl tohoto MČR účastní. Zároveň se rozšiřují i řady závodníků, kteří sem nejedou primárně za sportovním výkonem, ale za poznáním sama sebe i vzájemným.

Takhle nějak se má zakončovat závodní sezona...:)


Tomáš Klášterecký


stránky závodu: http://hrob2011.ok-jilemnice.cz/

výsledky celkové: http://hrob2011.ok-jilemnice.cz/vysledky/celk_vse.html

výsledky i s mezičasy sobotní etapa: http://hrob2011.ok-jilemnice.cz/vysledky/mezicasy_so.htm

výsledky i s mezičasy nedělní etapa: http://hrob2011.ok-jilemnice.cz/vysledky/mezicasy_ne.htm

Článek byl publikován 15.11.2011, 13:30:00