Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Horská výzva pokořena

Sobotní ráno 12. 4. 2014 nás přivítalo v Koutech nad Desnou sluníčkem, ale i chladným vzduchem. Bylo nádherně. Den jako stvořený pro běh, a ne ledajaký běh. Horská úbočí i sjezdovky v areálu hodlaly svou strmostí potrápit běžce, kteří už se sjížděli do Koutů. Rock Point Horská výzva, závod dvojic na 35 km (HALF) se pomalu blížil ke startu.

Už v loni v létě, když jsem se byla podívat na Horskou výzvu v Krkonoších, mě tento závod nadchnul. A když jsem zjistila, že se ho zúčastnila Marcela Mikulecká, byla jsem nadšená a hned jsme domluvily společnou účast na celém letošním seriálu. A najednou jsme stály na startu a mě běželo hlavou: Co když to nezvládnu, 35 km jsem nikdy neuběhla, Marcela poctivě trénovala a připravovala se a já moc ne, navíc jsem po nemoci, co když to pokazím? Naštěstí se nic takového nestalo. Udržovaly jsme rovnoměrné mírné tempo, nepřepálily začátek. Ono to taky moc přepálit nešlo. Z Koutů se ihned začalo stoupat po zelené turistické značce na Malý Jezerník a přes Švýcárnu na Praděd, kde ukazovaly hodinky převýšení 900 m na 12 km. Na Pradědu proběhla první kontrola a cestou dolů na Ovčárnu jsme takticky zkontrolovaly pořadí a byly jsme na prvním místě v ženách s odstupem cca deseti minut! Paráda. To, plus občerstvení na Ovčárně (16. km), nám dodalo sílu a začaly jsme se stoupat na Vysokou holi (1 463 m n. m.). Tam nám to ztěžoval sníh a tak jsme raději zvolily chůzi. Pak následoval blátivý a technicky náročný seběh a velmi nepříjemná kamenitá cesta po vrstevnici, kde si nohy vůbec neodpočly, ba naopak. To už jsme ale přiběhly pod poslední 4 km dlouhý kopec, do cíle zbývalo zhruba 9 km. Nohy už moc nespolupracovaly, ale praly jsme se statečně a téměř celý ho vyběhly. Motivací bylo i předbíhání závodníků, kteří bojovali s tratí LONG, tedy 65 km. Respekt!

V seběhu kolem nádrže Dlouhé stráně, na asfaltové silnici se mi bohužel přihodila nemilá věc, která skoro ohrozila celé naše dosavadní snažení. Nešťastně jsem upadla a narazila si pravé koleno. Okamžik mi všechno připadalo ztracené, protože to zatraceně bolelo. Rozešla jsem se, rozběhla jsem se, zatnuté zuby, jede se dál. 5 km před cílem se závod nevzdává. Marcela mě povzbuzovala a společně jsme pokořily závěrečné kilometry a hlavně velmi prudkou sjezdovku, kde mi jeden závodník naštěstí půjčil své trekingové hole.

Průběh cílem, úleva, šťastný úsměv a radost z vítězství, nejen toho v kategorii. Horská výzva byla přesně taková, jak jsem předpokládala: těžká, bolavá, ale plná krásných okamžiků přátelství, povzbuzení (i od soupeřů), sounáležitosti a v neposlední řadě úžasné přírody. Nic nepotěší vrchaře víc než překrásný výhled do okolí.

Nesmím zapomenout zmínit i naše kolegy Romana a Tomáše Buriánkovi, kteří taktéž zdolali závod HALF a skončili po malých problémech na trati na krásném 3. místě. Gratulujeme. To už je ode mě vše, pokud vás závod zaujal, neváhejte ho vyzkoušet. My už se pomaloučku začínáme chystat na ten další. Takže na Šumavě na viděnou!

Adéla

Záznam Garmin: http://connect.garmin.com/activity/479366731

Oficiální článek: http://www.horskavyzva.cz/aktualita/jesenickou-vyzvu-ovladl-krajicek-se-strelkou/90/

Online výsledky: https://docs.google.com/spreadsheets/d/14zdO1R_w2qoe5RZitx8enYcVy6jCLMtRWoJgk1DXgB0/pubhtml

Článek byl publikován 14.04.2014, 08:21:50