Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Bitva o nominaci na ME v běhu do vrchu úspěšná

V sobotu ráno jsme vyrazili na Šumavu, na cestu dlouhou téměř 300 km. Zvolili jsme variantu kratší zato delší a jeli přes Vysočinu. Žádná nudná dálnice na Prahu a o zábavu se nám postarali dva strejdové na Harlejích, neviditelný vlak a hlavně mafiáni v bílé limuzíně! Na konci cesty zmatená GPSka a trochu panika, ale nakonec vše dobře dopadlo a my mohli vystoupit z auta v areálu U Horejšů a protáhnout svá ztuhlá těla.

Slunce rozpalovalo sjezdovku a stinných míst po trati bylo poskrovnu. Ve vzduchu visel otazník, kdože se to dneska nominuje na Mistrovství Evropy v běhu do vrchu, které se běží 12. 7. 2014 ve Francouzském středisku Gap?

Ve dvě hodiny se areálem rozlehl výstřel a jako první se na trať vydaly bojovat juniorky. Jejich závod byl dlouhý 4,6 km s převýšením 245 m. Trochu jsme měli obavy o Míšu, kterou trápil celý týden vydatný kašel a rýma. Míša ale nenechala nikoho na pochybách, kdo je aktuálně u nás nejlepší česká juniorská vrchařka a všem utekla už v prvním kopci. Náskok postupně navyšovala a druhá v cíli Carmen Idris Beshirová za ní zaostala o téměř minutu. Třetí doběhla atletka z ASK Slavia Praha Anna Hrubá se ztrátou více jak dvou minut.

Nahoře v lese jsem se nemohla rozběhnout ani na rovině a myslela jsem, že tam zastavím. Vůbec mi to nešlo. V posledním kopci kdyby mě nepovzbuzovali, tak ho snad celý vyjdu. Bylo to dnes hodně těžké, ale bojovala jsem, co síly stačily, a jsem ráda za vítězství. Doufám, že na Mistrovství Evropy už budu úplně zdravá a rozdám si to s těmi nejlepšími Evropankami.

A co na výkon říkal trenér cestou domů? Jsem rád, že Míša dneska bojovala. Silná vůle je na těchto závodech klíč k úspěchu. Budeme, ale muset natrénovat běh v mírnějších pasážích, případně chůzi v těch prudších. Přece si nemůžete jít, kde chcete!

Po juniorkách se na trať dlouhou 9 km s převýšením 471 m vydali junioři a ženy. Junior Dominik Sádlo dal už v prvních metrech najevo, že na něj dneska nikdo nemá. Celý závod navyšoval svůj náskok, až z toho byly, téměř 3 min. Všechny kopce bez zaváhání vyběhl a z kopce přímo letěl. Jsme zvědaví, jak se mu bude dařit ve Francii. Pořadí na dalších místech se měnilo, nakonec 2. místo pro sebe urval Sebastian Vošvrda z AC Mladá Boleslav a třetí Jáchym Kovář z TJ Jiskra Litomyšl. Náš junior Jirka Moravec si vedl také dobře, a doběhl na 5. místě. Gratulujeme. Závod žen se vyvíjel velice zajímavě. V prvním a druhém kole jasně vedla Pavla Schorná. Ale jak jsme mohli vidět, první půlka závodu nedělá vítěze. Na špici se pomalu zezadu propracovávala Pavla Fričková, která si nejlépe rozvrhla síly a nakonec zvítězila s náskokem 22s. Druhé místo uhájila Schorná, těsně před Pavlou Zahálkovou. Čtvrtá a pátá v cíli byly Ivana Sekyrová a Táňa Metelková.

A jak probíhal závod mužů, dlouhý 12 km s převýšením 630 m? V prvním kole se na čele utvořila šestice mužů. V druhém kole už byli jen čtyři: Fejfar, Janů, Pavlišta a Jaša. V průběhu dalšího kola Jaša odpadl a už nebylo pochyb, kdo bude na prvních třech místech. Zvítězil Ondřej Fejfar, před Janem Janů. Třetí místo zbylo na Vítka Pavlištu, pravděpodobně díky malé krizi na trati. Na čtvrté místo se propracoval Jan Havlíček, pátý doběhl Tomáš Lichý. Naše druhé želízko v ohni, Filip Záveský začal závod s rozvahou a stejně jako Havlíček se pomalu propracovával dopředu a sbíral odpadlíky. Nakonec to stačilo na krásné 6. místo.

Jsem spokojený, běžel jsem na to, na co jsem měl. Dneska tu bylo spoustu kvalitních soupeřů, takže 6. místo je super. Zkusím potrénovat na kvalifikaci na MS (Běh na Šerák) a uvidíme. Říkal Filip v cíli.

Na těžké trati nebojovali jen ti nejlepší, ale také ti, co si chtěli vyzkoušet kvalifikační závod, popřípadě se zúčastnili Velké ceny Zadova (v rámci Maratonstav Českého poháru v běhu do vrchu) ve veteránských kategoriích. Věděli, že se nenominují a přesto bojovali. I těm patří obdiv. Jindra Král pro sebe vybojoval v kategorii muži B druhé místo. Aleš Stránský bohužel nedoběhl kvůli vleklým zdravotním problémům. Doufejme, že se oběma bude dařit lépe v sobotu na veteránském šampionátu.

Adéla

Článek byl publikován 09.06.2014, 13:41:10