Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

9. WMRA INTERNATIONAL YOUTH CUP

Šestičlenné mládežnické reprezentační družstvo, dva trenéři a vedoucí výpravy se zúčastnili Světového poháru mládeže v běhu do vrchu. Jedná se o neoficiální Mistrovství světa v kategorii 16 a 17 let, které se běželo již podeváté, tentokrát v Italském městečku Arco v provincii Garda - Trentino u stejnojmenného jezera Lago di Garda.

Arco di Trento je vyhlášené centrum horolezectví. Obchody s vybavením pro horolezce jsou zde na každém rohu. I v ulicích potkáváte jednotlivce a skupiny oblečené do horolezeckého vybavení včetně sedáku, lan a karabin. Na nejbližší skály se zde chodí lézt pěšky. O nádherné okolní přírodě se nemá cenu rozepisovat. Tu je nutné vidět.

Tentokrát zde byli v popředí zájmu mladí běžci z 16 zemí. Na závodníky čekala technicky velmi obtížná trať nahoru-dolů, se startem a cílem v historickém centru. Trať vedla úzkými uličkami, průchody, schodišti, olivovými sady a okolím hradu tyčícího se nad městem. Většinu našich závodníků čekal křest ohněm. S takovou tratí se ještě nesetkali. Z děvčat měla mezinárodní zkušenosti v běhu do vrchu pouze Míša Stránská. Carmen Beshirová a Adéla Civínová se účastnily v reprezentaci poprvé. Ani chlapci zřejmě netušili, jak těžký závod v mezinárodní konkurenci je čeká, a co obnáší běh do vrchu stylem nahoru-dolů. Příležitost dostali Viktor Šinágl, Vojta Obhlídal a Vojta Vondra. Všichni dobří běžci na dráze nebo v krosu. Tady v Arco to ovšem byla jiná káva. Stačí si pozorně prohlédnout fotky z trati….

Děvčata dosáhla dobrých výsledků. Časový odstup od nejlepších je malý, jedna závodnice do desítky a 5. místo v týmech je úspěchem. Chlapci určitě pomýšleli na lepší výsledky. Bez zkušeností a speciálního tréninku se na takto obtížné trati nedá prosadit a těžko jim něco vyčítat. Rozhodně nezklamali a na trati bojovali. Přínosem pro ně jsou nové zkušeností a také motivace do další práce.

A jak hodnotí své vystoupení přímí účastníci soubojů na trati?

Carmen: Co se trati týče, byla velmi hezká a zábavná, ale pro tento závod podle mne nevyhovující. Příliš úzké ulice a cesty způsobovaly nepříjemné tlačenice. Počasí bylo ovšem ideální. Celkově tento závod hodnotím jako dobrou zkušenost.

Adéla: Trať mě bavila, bylo skvělé počasí (ani zima, ani horko). Nelíbily se mi velmi úzké uličky na trati, ve kterých vznikaly nepříjemné kolize. Závod se mi běžel skvěle, vůbec mi netuhly nohy, čeho jsem se bála. S umístěním jsem spokojená, protože to byl můj první závod v běhu do vrchu.

Míša: Trať se mi velmi líbila. Běželo se historickým centrem města, olivovými háji i skrze hrad. Třešničkou na dortu byly krásné výhledy. Trochu jsem se bála úzkých ulic, ale nakonec se to dalo zvládnout. Prudké stoupání doplněné schody bylo velmi náročné. Ani v seběhu nebyl čas na odpočinek. Nakonec jsem vybojovala deváté místo, se kterým jsem spokojená, i přesto, že jsem původně chtěla být lepší.

Vojta V.: Trať se mi docela líbila, ale byla velmi náročná. Protože chvíli před startem začalo pršet, chodníky docela klouzaly. Se závodem jsem celkem spokojený, ale čekal jsem lepší umístění. Byla to pro mě velká zkušenost a jsem za ní rád.

Vojta O.: Na tento závod jsem se moc těšil, zvláště proto, že jsem ještě nebyl na žádném mezinárodním závodě. Dlouhé náročné trati, kterou jsme měli absolvovat, jsem se trochu bál. Dlouhé prudké kopce a seběhy plné zatáček. K naší smůle před startem začalo pršet a trať klouzala. Hodně jsem ztrácel v sebězích, a to se také promítlo na mém celkovém umístění. Na druhou stranu jsem rád, že jsem to zvládl. Je to pro mě obrovská zkušenost. Celou akci jsem si moc užil.

Viktor: Asi nejtěžší závod, co jsem zatím běžel. Kvůli vybojování přední pozice jsem přepálil prvních 500m, a to bylo znát hlavně v prvním prudkém výběhu. Ale naštěstí se mi podařilo opět se dostat do tempa. Při druhém výběhu jsem už mlel z posledního. K mé radosti už bylo posledních 800m jen s kopce a po rovině. Trať kombinovala prudké seběhy s až téměř horolezeckými výběhy. Před startem zapršelo, tak byly seběhy kluzké a nebezpečné.

Stručně zhodnotil výsledky i vedoucí výpravy Jindra Linhart: S holkami jsem spokojen, i když jsem tajně doufal v medaili. Pro Carmen a Adélu to byla premiéra. Od kluků jsem očekával víc.

Italové letos pořádají ještě MS v běhu do vrchu stylem nahoru v Cassette di Massa. Arco di Trento bude kandidovat na uspořádání ME v běhu do vrchu v roce 2016, které bude právě stylem nahoru-dolů. Vzhledem k tomu, že předsedou WMRA je Ital, dá se to již téměř považovat za jistotu. Kandidáti reprezentace již mohou začít s předstihem trénovat výběhy schodů :)

Aleš Stránský

Článek byl publikován 03.07.2014, 09:32:50