Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

6. ročník Jarní hodinovky

Ve středu 8. dubna na dráze Městského atletického stadiónu v Pardubicích na Dukle proběhl již šestý ročník Jarní hodinovky, která byla tradičně zařazena i do ISCAREX poháru. Pořadatelé z atletického oddílu Hvězda SKP Pardubice vypsali vzhledem k očekávanému zájmu běžců celkem tři běhy. Ten první začínal již v 15 hodin odpoledne a na startovní čáru se postavilo celkem 9 závodníků - sedm mužů a dvě ženy. Od prvního kola se ne čele usadila hradecká Táňa Metelková a strojovým tempem se víc a víc vzdalovala svým soupeřům. Mezičas na desátém kilometru i další kola zaběhnutá za 1:30 dávaly naději, že by mohla padnout hranice 16 kilometrů, ale nakonec k této metě chybělo Táně pouhých 35 metrů! Přesto svým výkonem 15 965 metrů nastavila svým soupeřům v dalších bězích laťku hodně vysoko, a jak se nakonec ukázalo, překonat tento výkon dokázal nakonec jen jediný muž.

Nejpočetněji byl obsazen podle očekávání prostřední běh, v němž startovalo celkem 19 běžců. I v něm se od samého počátku na vedoucí pozici usadil Karel Radiměřský z ISCAREXu a svou pozici už po celou hodinu nikomu nepřenechal. Jako jediný dokázal zdolat hranici 15 kilometrů výkonem 15 274 metrů, což v celkovém pořadí nakonec znamenalo šesté místo mezi muži a sedmé celkově. Nejlepší mezi sedmi ženami v tomto běhu byla Markéta Černá z ISCAREXu, která zdolala celkem 13 300 metrů, což ji posunulo na celkové druhé místo v kategorii žen.

Nejrychlejší závodníci se pak na závěr představili v posledním - třetím - běhu v 18 hodin navečer. Startovalo v něm stejně jako v prvním 9 běžců a byla to výhradně pánská společnost. A opět i zde byl jeden dominantní běžec - domácí Pavel Hladík. Věkem ještě junior z tréninkové skupiny trenéra Miroslava Wastla nasadil od začátku ostré tempo, které dokázal udržet až do samého konce. Svým soupeřům postupně nadělil minimálně čtyři kola a za hodinu dohromady uběhl 17 kilometrů a 323 metrů. Žádný z jeho soupeřů, kteří v celkovém hodnocení obsadili mezi muži místa od druhého pořadí dále, ale nedokázal už překonat odpolední výkon Táni Metelkové.

Počasí závodům vcelku přálo, vadit snad mohl jen vítr na protilehlé rovince. Věcné ceny si odnesla vždy jen pětice nejlepších, odměnou pro každého jsou ale oficiální tabulkové výkony na 10 000 m a jednu hodinu. A vzhledem k tomu, že pardubická hodinovka byla letos u nás první, tak dnešní pořadí na pardubickém polytanu je současně i pořadím v českých atletických tabulkách.

Jan Zajíc, Hvězda SKP Pardubice

Výsledky

Článek byl publikován 09.04.2015, 07:36:33