Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Nečekaný bronz v Běchovicích

V neděli 24. září se uskutečnilo mistrovství České republiky v silničním běhu na 10 km. Tento šampionát se již tradičně koná na trati Běchovice - Praha a letos to byl dokonce 121. ročník. Já jsem poprvé startovala v roce 2015, kdy jsem v čase 38:07 doběhla na 7. místě.

Letos jsem si chtěla hlavně zaběhnout osobák a překonat jarní čas z dráhy (36:10). Na celkem vlnité trati to byl možná troufalý cíl, ale v podstatě od nepovedeného závodu na MS v Premaně moje příprava směřovala hlavně k Běchovicím. To znamenalo doplnit chybějící železo v krvi a naběhat hodně tempových tréninků. Pak už jen doufat, že bude s kým běžet a že nebude foukat. : To mi, myslím, všechno vyšlo na jedničku. Hned po startu jsem se zařadila na konec velké skupiny, kde se pohybovaly i Monika Hloušková a Petra Kamínková. Až mě úplně udivovalo, že jsem se dokázala udržet v pohodě až do 3. km. (1. km za 3:22, 2. km za 3:25, 3. km za 3:29).

Pak jsem zvolila taktiku: ještě vydržím na další kilometr. A i to se mi kupodivu dařilo, i když jsem párkrát z dané skupinky odpadla. Na 6. km mi začaly pomalu docházet síly a skupinka mi poutekla. Najednou mezi mnou a holkama byla asi 20m mezera. Celou dobu jsem si v hlavě počítala, jaký mám náskok na čas 36 minut a říkala si, že už to prostě musím vydržet. Na začátku kopce Hrdlořezák mě doběhl Vojta Vondra z ústeckého Vencl týmu a povzbudil mě, což mi dodalo síly. Současně jsem si všimla, že Petra Kamínková už taky ztrácí. Nahoře se mi ji podařilo doběhnout a dostat se před ní. Poslední kilometr závodu byl utrpení největší, ale dokázala jsem to udržet až do cíle. A navíc čas 35:46 byl naprosto úžasný. Dokázala jsem vybojovat svůj letošní druhý bronz z MČR a moc si toho cením. Ráda bych si čas ještě letos vylepšila na rovinatější trati, pravděpodobně na Hornické desítce.

Můj záznam z garminu

Z našeho týmu doběhl v mužích na skvělém 14. místě Láďa Kučera v čase 32:55 a na 25. místě Honza Vetchý (34:10). Po mistrovském závodě startují další kategorie běžců, kde Martin Vacek doběhl na 4. místě v kategorii 45 - 49 let.

Adéla Stránská

Foto z webu www.bechovice-praha.cz:



Foto z webu Českého atletického svazu:

Fotogalerie od Aleše Stránského

Článek byl publikován 02.10.2017, 10:13:00