Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Dobře zvládnutý šampionát

MČR v krosu v Dlouhoňovicích mělo výbornou úroveň. Pořadatelé do puntíku zvládli vše, co si naplánovali. Bylo připraveno zázemí v tělocvičně kde se dalo převléknout i ohřát. Pro diváky zde byla k dispozici velkoplošná obrazovka a i pouhým okem bylo možné z jednoho místa přehlédnout téměř celou trať. Počty závodníků byly rekordní. Atletika v současnosti táhne a bylo to vidět zejména v nejmladších kategoriích. 100 závodníků na startu v dvouleté mládežnické kategorii jen tak někde neuvidíte..Startovalo celkem 769 závodníků ze 123 oddílů. Měkká a postupně i značně blátivá trať prověřila u všech startujících nejen fyzickou kondici ale i techniku běhu. Závodníci se na obtížné trati pořádně zahřáli. Diváci v ledovém větru a při teplotě lehce nad nulou pořádně vymrzli.

První start nejmladších žákyň přinesl v úvodu pozdvižení, jehož autorem byla Sára Serbousková.Ta rozběhla závod velmi odvážně a do poloviny tratě s náskokem vedla. Moderátoři dlouho nemohli přijít na to, kdo že to běží tak dlouho před skupinou pronásledovatelů.Holky Sáru v druhé polovině 2 kilometrového okruhu doběhly a vypadalo to, že se propadne hodně dozadu. Sára ale bojovala. Bylo z toho výborné 6. místo z 95 závodnic a jen 8 vteřinový odstup od stříbrné medaile. Sára je velký talent a předvedla, že má i velkou vůli a odvahu. Letos jí to ještě nevyšlo, ale hned na jaře si to může zopakovat v Dolní Dobrouči. Zde se znovu poběží mládežnický krosový šampionát pro rok 2018.

Ostatní mladí závodníci z Junior teamu startovali v takové konkurenci poprvé a spíše sbírali zkušenosti. Umisťovali se zhruba v polovině startovního pole. V mladších žákyních startovala Tereza Hamplová (51) a Ema Dvořáková (71). V nejmladších žácích běžel Michal Vacek (33) a Kryštof Vetchý (52). V žácích jsme měli jediného zástupce Honzu Šimůnka (48).

Adéla Stránská mezi nejlepšími českými ženami (z elity chyběla jen Vrabcová-Nývltová) skončila na 8. místě. Zrychlením v závěru si pro vítězství doběhla, podobně jako vloni, Simona Vrzalová. Ženy běžely poprvé 8 km, doposud běhaly pouze 6 km. Prodloužení tratě je z důvodu sladění délky závodu s Evropskými šampionáty. Mistrovství je v tomto listopadovém termínu pro tyto šampionáty kvalifikací.

V mužích vytrvalcích na trati 10km zvítězil Jakub Zemaník, kterému se až v posledním kilometru podařilo setřást Jirku Homoláče. Naši borci se neztratili. Filip Záveský doběhl na 12. místě a Ladislav Kučera 16. Oba předvedli kvalitní výkony...

Aleš Stránský

Článek byl publikován 28.11.2017, 07:42:54