Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Mistrovství světa v běhu do vrchu 2006 v turecké Burse

České ženy druhé na světě!

Po Malajsii 1999 bylo Turecko teprve druhou asijskou a muslimskou zemí, která byla pověřena uspořádáním mistrovství světa v běhu do vrchu. Zatímco tehdy nebyli čeští reprezentanti příliš úspěšní, letos jsme v dosud nejsilnější konkurenci běžců ze 36 zemí pěti kontinentů získali velmi cennou stříbrnou medaili v družstvech zásluhou vyrovnané čtveřice žen.

Do dějiště mistrovství, zimního střediska Uludag v horách asi 35 km od moderního milionového velkoměsta Bursy, jsme přijeli ve čtvrtek a první starostí bylo seznámení s tratí. Ta byla kupodivu zcela středoevropská, běhavá, náročnějších stoupání měla jen několik. Vedla po lesních cestách pěknými smíšenými lesy v nadmořské výšce od 500 do 1560m (muži), ženy startovaly na třetím kilometru mužské trati a juniorky běžely pouze posledních 3400m společné trati mužů a žen stejně jako účastníci nepříliš propagovaného lidového běhu. Společný cíl všech kategorií byl poblíž horní stanice sedačkové lanovky a posledních 500m běžci finišovali po rovině a po asfaltu.

Všech téměř 500 závodníků včetně vedení, trenérů a doprovodu bylo tentokrát ubytováno společně v největším a nejlepším hotelu v Uludagu, kde bylo zajištěno také společné stravování, obojí bylo vynikající. Strava zcela evropská s dostatkem ovoce a pro Turecko typickou přemírou sladkostí.

SLOVENSKÁ RADOST

Slovenští vrchaři přijeli bez opor minulosti, jakými byli třeba Matanin nebo Melicherová, ale jejich šéf Janko Bakyta měl v rukávu eso jménem Katarína Berešová. Devatenáctiletá běžkyně hostuje v české atletické extralize, na červencovém mistrovství Evropy v Malých Svatoňovicích obsadila velmi pěkné dvanácté místo. V Turecku se rozloučila s juniorským závoděním suverénním vítězstvím. Vedla od startu do cíle a její zlato nesnižuje ani to, že na startu chyběla největší favoritka Mateja Kosoveljová, kterou stejně jako jejího bratra Mitju a další vynikající juniorku Krkočovou slovinský svaz nenominoval kvůli neomluvené neúčasti na kvalifikaci. Za vítěznou Berešovou doběhly dvě Rusky, které si zajistily jak individuální stříbro a bronz, tak také zlato za družstva. A protože i druhá Slovenka Barbora Suchánková skončila na výborném sedmém místě, byla slovenská radost dokonalá, dvě medaile naši někdejší federální partneři už dlouho nezískali.

České trio bez výraznějších individualit doběhlo až čtrnácté, ale především Iva Klímová a objev roku Lucie Portyšová zaběhly na hranici svých současných možností. O rostoucí konkurenci svědčí prudce rostoucí počet družstev, loni na Novém Zélandě jich bylo pouze devět, letos už dvacet!

VRCHAŘSKÁ VELMOC ERITREA

Černí běžci z Eritreje jsou na vrchařských mistrovstvích tím, čím jsou Keňané a Etiopci na dráze a na silnici. Malá a chudá země u Rudého moře si vybojovala nezávislost právě na Etiopii v dlouhé a krvavé válce. I tentokrát navázali eritrejští junioři na své předchůdce, když Ermias Mehrteab a Sium Kiflom běželi dlouho v čele bok po boku a až v posledních dvou kilometrech si to rozdali o zlato a stříbro. S odstupem za nimi doběhl loni na Novém Zélandě stříbrný mexický indián Juan Carlos Carera. Ze stupňů vítězů takto vytěsnění domácí se museli spokojit pouze stříbrem v týmech právě za Eritreou a před třetí Itálií, jež si takto zopakovala loňské umístění.

Naši junioři - všichni startovali na MS mimochodem poprvé - rozhodně nezklamali. Na obhajobu novozélandského bronzu sice nemohli ani pomyslet, nicméně i za sedmé místo v nepoměrně silnější konkurenci si zaslouží plné uznání. Důležité rovněž je, že všichni čtyři zůstávají v juniorské kategorii i pro příští rok a budou tedy mít možnost se o reprezentační dres znovu poprat.

DVA BODY OD ZLATA

Na ME v Malých Svatoňovicích prohrály české vrchařky souboj o první místo s nakonec vítěznou Itálií o pouhé dva body.Téměř stejný scénář se opakoval i v Uludagu, jenže tentokrát je stejným poměrem bodů předčily vítězné Američanky, u nichž nejvíce práce odvedly zkušená Nicole Huntová a podstatně mladší Rachael Dobbsová. Historickým úspěchem našich žen zůstává první vítězství na světovém fóru nad Itálií. Italky i bez mistryně světa 2004 Rosity Rota-Gelpiové a Antonelly Confortolové však zaostaly za našimi ženami rovněž o pouhé dva body, byl to tedy opět velmi vyrovnaný souboj.

Mistryně Evropy v bězích do vrchu 2005, Vídeňačka Andrea Mayrová, je rakouskou reprezentantkou i v dráhové atletice (zúčastnila se m.j. loňského MS v Helsinkách v běhu na 3000m př.), není však typem běžkyně, která by unesla dlouhodobou závodní zátěž. Dává také jednoznačně přednost běhům pouze do vrchu, zřejmě proto vynechala loňské MS i letošní ME (obě byla stylem nahoru - dolů). Do Turecka však přijela Mayrová opět ve vrcholné formě, připomínající loňský Heiligenblut.

Naše Anna Pichrtová patřila v Turecku k největším favoritkám. Z tohoto úhlu pohledu je konečné sedmé místo jejím jednoznačným neúspěchem. Bohužel, slabou chvilku si Anička vybrala právě v nejdůležitějším závodě vrchařské sezóny, který měl naopak demonstrovat její suverenitu po sérii vítězství v závodech Grand Prix a v dalších známých horských bězích. Nestalo se tak a Pichrtová nyní musí zkoumat, kde se stala chyba. Neměla jsem vůbec sílu do kopců, nohy mi těžkly. Trať není zcela dle mého gusta, ale na to se nevymlouvám. Nejvíc mě mrzí, že jsem dnes holky svým výpadkem připravila o mistrovský titul…, svěřila se mi Anička krátce po doběhu.

V nejlepším světle se znovu představila zkušená Irena Šádková. Třináctá příčka v celkové klasifikaci patří k největším úspěchům této vytrvalkyně, která oslaví 8. prosince 37 narozeniny. Jenže o Ireně platí přesně to, co o víně… Rovněž ambiciózní Iva Milesová se svým 17. místem dokázala ve světové špičce prosadit. A pár slov sluší prohodit také o té, která to jistila našim ženám jen ze čtvrté pozice. Ano, Pavla Matyášová dokázala získat během dvou víkendů medaile ve dvou různých sportech. Po úspěšném vystoupení na závodech v letním biatlonu v sibiřské Ufě nasedla s trenérem do letadla a přes Moskvu dorazila do Turecka právě včas, aby stihla start mistrovství světa. Za těchto podmínek nezbývá než před jejím 24. místem na světě smeknout.

VÍTĚZ PŘIJEL Z KOLUMBIE

Teprve v letošním roce se uskutečnilo první mistrovství Jižní Ameriky v běhu do vrchu. Nejúspěšnější na něm byli borci z Kolumbie a Mexika. Kolumbijci i Mexičané již několikrát na MS startovali - a někdy byli i úspěšní. Ale že titul mistra světa 2006 poputuje do Jižní Ameriky, to netipoval asi nikdo. Vždyť na startu byla mezi 150 závodníky taková esa, jako mistři světa Marco De Gasperi (Itálie) a Jonathan Wyatt (Nový Zéland) nebo úřadující mistr Evropy Marco Gaiardo. Domácí věřili Selahattinu Selcukovi, který tak překvapil v Malých Svatoňovicích, vědělo se, že i Eritrejci budou chtít promluvit do dělby cenných kovů.

Souboj o mužské vrchařské zlato se rozhodoval paradoxně na rovině a asfaltu. V kopcích o něco lepší Wyatt neodolal dravému finiši 37 letého Kolumbijce Rolanda Ortize a prohrál s ním o šest sekund. Třetí místo získal Felfele Tesfay z Eritreje, čtvrtý v pořadí Turek Selcuk neskrýval své zklamání nad pouze bramborovou medailí. Poprvé po mnoha letech se nedostalo v individuální soutěži na Italy, kteří museli i týmové zlato postoupit Eritrejcům a spokojit se stříbrem, třetí byli Turci.

V soutěži 26 zemí získali Češi třinácté místo, před námi skončili Němci s oporami Markusem Jennem a Timo Zeilerem, o místo za námi zůstali oslabení Slovinci. Pět ze šesti českých reprezentantů (s výjimkou Standy Kynčla) se vešlo mezi 56. až 66. místo, což je určitě rarita. Vzácná vyrovnanost týmu je jistě kladem, bohužel chyběli jednotlivci typu Krupičky, resp. Brýdla, kteří by družstvo zřejmě bodově vylepšili. V bodující čtyřce byli jak zkušení borci (Ondra Horák, Aleš Dedek), tak i loňští junioři Martin Frei a Honza Hamr, což je nesporným příslibem pro budoucnost.

Příští mistrovství světa se koná v září 2007 ve francouzsky mluvící části Švýcarska, centrem bude lázeňské místo Saillon a poběží se nahoru - dolů.

Ivo Domanský, Bursa - Uludag

Výsledky ve formátu MS Excel: Ženy, Muži, Juniorky, Junioři

Fotogalerii naleznete zde.

Oficiální stránky Mistrovství světa v běhu do vrchu 2006 najdete zde.

Článek byl publikován 19.09.2006, 07:25:14