Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Odešel Honza Šimůnek

Honza začínal se sportem jako řada jeho vrstevníků v českotřebovském lyžařském oddíle. Pokračoval tak ve sportovní tradici svého otce Jana Šimůnka st., který byl zdatným lyžařem, atletem i cyklistou.  Pomyslný štafetový kolík nezahodil ani po útlumu lyžařského oddílu a přidal se k běžcům – atletům, kteří před 30 lety začali rozvíjet činnost v rámci Českotřebovského běžeckého klubu. Ve statistikách má Honza (přezdívaný též Jenda) evidovaný jako první závod Běh na Kozlovský kopec, kterého se zúčastnil ve 12 letech. Běhání ho chytlo, trénoval poctivě a na každém tréninku svými výkony dokazoval ostatním, že na to má a že je ve formě. Zejména nedělní dlouhé běhy, které se měly běhat „volným tempem“ se díky Honzovi často zvrtly na prestižní tempové souboje. Honza má ve statistikách neuvěřitelné množství absolvovaných závodů. V Iscarex poháru a v Českém poháru běhu do vrchu absolvoval 679 závodů. To vše stihl do svých 40 let. Zapojoval se také aktivně do organizace závodů a pořádal se svojí ženou Pavlou oblíbený Pekelný kilometr. V letošním roce převzal po otci organizaci Iscarex poháru a stal se jeho hlavním garantem.

Zdědil i podnikatelské vlohy a založil si vlastní firmu zaměřenou na kovoobrábění. Pustil se také do opravy rodinného domu. Již neměl tolik volného času na běhání, ale sportu nezanechal. Stále jsme ho mohli vídat mezi běžci na závodech. Přivedl ke sportu i svého syna (také Jana), který je dnes velmi úspěšným juniorským atletem na republikové úrovni.

Kromě běhání sdílel s Pavlou lásku k horám. Často spolu podnikali výlety do Alp.  Našel si i zalíbení v motorkách a jízdě v terénu. S partou motokrosových kamarádů několikrát absolvoval tripy do exotických destinací. Letos se rozhodl vyzkoušet si Olympia rally v Řecku, která je součástí evropského seriálu v cross country. Láska k motorkám se mu však v prologu tohoto závodu stala osudnou. Tragickou nehodu na motorce nepřežil.

Honzu už na závodech bohužel potkávat nebudeme, ale v našich srdcích s námi bude běhat dál.

Čest jeho památce!

Aleš Stránský


https://www.idnes.cz/sport/motorsport/jan-simunek-motocykly-olympia-rallye-nehoda-umrti.A220406_153138_motorsport_ten



Článek byl publikován 08.04.2022, 08:05:29