Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Slunečný Radhošť, uplakaný Javorník

Víkendový dvojzávod Maratonstav Českého poháru v běhu do vrchu v Beskydech byl z hlediska počasí téměř totožný s tím loňským. Polojasná a teplá sobota, pak citelné ochlazení a v neděli uplakaná Žofie a silný déšť.

Protože se pořadí závodů letos otočilo, mohli jsme si tak lépe vychutnat sobotní závod na Radhošť včetně občerstvení a odpočinku na vrcholu i krásných výhledů. Při závodě to už taková pohoda není, síly v náročném stoupání rychle ubývají a na závěrečnou sjezdovku se těší snad jen masochisté. Každý, kdo Radhošť běžel, ty pocity v nohách v cílové rovince dobře zná. Letos si nejlépe s obtížným stoupáním poradili lyžaři. V mužích Jirka Žák, který sice přechodem do kategorie B patří již mezi veterány, ale bude chtít promluvit do celkového pořadí poháru a v ženách v poháru ještě neokoukaná tvář - Eva Skalníková. Odpolední vyhlášení v kempu mělo pak tradiční průběh s průvodním slovem Ondry Němce. Zůstávali jsme v kempu do druhého dne a tak jsme po večeři ještě decentně oslavili narozeniny Honzy Šimůnka ml., jehož hvězda začíná letos zářit hodně vysoko.

Neděle - zima, déšť. Vyjeli jsme s autem na vrchol, ale postavit oblouk v tom větru a dešti jsme si netroufli. Rozběhání bylo jenom minimální, většina závodníků postávala po chodbách restaurace a schovávala se před deštěm. Tentokrát si vítězství pohlídal Michal Horáček před Jirkou Žákem. Velké uznání (a to i za sobotní výkon) má u mne věkem ještě dorostenec Tomáš Lichý ze Skialpu Beskydy. V neděli doběhl na třetím místě jen v těsném závěsu za touto zkušenou dvojicí. V ženách zvládla nejrychleji novou trať Petra Pastorová. Oba vítězové tak obhájili svá loňská prvenství.

Čekání na výsledky - to je už takový Javornický evergreen. Myslel jsem si, že použití čipů vše urychlí a pořadatelé je nasadili z tohoto důvodu. Opak byl pravdou. Pokud měření pořadatel platil, byla to zbytečná investice. Nevím, v čem je tady zakopaný pes. Jinde se to stihne běžně do hodiny, zvlášť když je cíl a vyhlášení na jednom místě. Také bych se přimlouval, aby pořadatelé přehodnotili ceny pro závodníky. Víte, ten pohár je sice pěkná upomínka, ale stojí pořadatele dost peněz a harcovníky těchto závodů pohár už nenadchne. Co s těmi všemi poháry doma dělat? Smutnou tečkou pak bylo nepustit na start Aleše Dedka, který přijel po uzávěrce prezentace. Nevím, proč je nutné uzavírat prezentaci už 45 minut před startem (viz propozice). Myslím, že se dalo udělat vstřícné gesto, tomu snad nic nebránilo. Škoda každého závodníka, který už nepřijede. Za počasí pořadatel nemůže. Když to sluníčko není na obloze, mělo by být alespoň v tváři a jednání pořadatelů…

Aleš Stránský

Článek byl publikován 17.05.2011, 07:10:03