Firma ISCAREX s.r.o.ISCAREX pohárTermínovka 2024KraličákCestování s Honzou
Hlavní strana
Podporují nás
ISCAREX, s.r.o.ISCARPardubický krajČeský běhBackground

Kvalifikace na MS - uchazeče rozsoudí českotřebovský Peklák

Již tuto sobotu se rozhodne o tom, kdo bude Českou republiku reprezentovat na blížícím se MS v běhu do vrchu, které se uskuteční v Albánské metropoli Tiraně druhý víkend v září, tentokrát stylem nahoru-dolů. Nominačního závodu se zhostí zkušení pořadatelé z Českotřebovského běžeckého klubu Iscarex.

Na závodníky čekají kvalitně připravené, ale i přesto vpravdě pekelné tratě na lyžařské sjezdovce Peklák v České Třebové. Jeden náročný okruh měří 3,3 km a závodníci během něho vystoupají a posléze klesnou o poctivých 180 metrů. Na juniorky čekají okruhy dva, junioři a ženy se proti sjezdovce postaví čelem třikrát, muži pak budou muset rozvrhnout síly na okruhy čtyři. Součty délek a převýšení tratí u jednotlivých kategorií byly uzpůsobeny právě tomu, co naše reprezentanty bude čekat v Albánii.

Museli jsme dostát náročnosti, která odpovídá mezinárodním mistrovským závodům. Proto jsme tradiční trať Pekelného kilometru, který se tu běhá v létě každý měsíc již čtvrtou sezónu, museli prodloužit o lesní pasáž na vrcholu sjezdovky a závodníci se rovněž podívají do areálu fotbalového stadionu pod sjezdovkou. Výběh nahoru kopíruje přesně trať pekelného kilometru, seběh je pak vytyčen tak, aby nedal závodníkům v žádné pasáži vydechnout, střídají se zde fyzicky velmi náročné pasáže s čistě technickými úseky popisuje trať Jan Šimůnek mladší z pořádajícího Iscarex teamu.

Českotřebovští pořadatelé zatím mají potvrzenu účast několika známých a kvalitních běžců, kteří budou o nominaci usilovat. V ženách to bude především letos skvěle připravená Pavla Schorná - Matyášová a o nominaci se určitě popere Ivana Sekyrová. V mužích potom zkušení mazáci Tomáš Blaha a Jiří Žák, nebo letošní maratónský mistr Petr Pechek. Dá se však předpokládat, že na samotném startu se sejde konkurence mnohem silnější a výše jmenovaní nedostanou nic zadarmo.

Jak již bývá u závodů pořádaných Iscarex teamem zvykem, závodníci i diváci se mohou těšit na bohatý doprovodný program, který začne hned po vyhlášení v 15:00. Je připraven exhibiční závod motorek po trati kvalifikačního závodu, vystoupí rockové skupiny Imodium a Citizen 23, pro mnohé bude pak možná sobotním vrcholem stand-up vystoupení bavičů z pořadu Na stojáka stanice HBO.

Již citovaný Jan Šimůnek mladší k tomu dodává: Našim cílem není pouze uspořádat po sportovní stránce kvalitní závody, ale udělat je zároveň atraktivní pro diváky a tím i závodníky samotné, chceme ukázat atletiku lidem, kteří by s ní jinak do kontaktu třeba vůbec nepřišli. Areál na Pekláku je k tomu téměř ideální. Má tu výhodu, že většina běžecké trati je z jednoho místa krásně přehledná, závodníci probíhají několikrát místem startu a cíle, kde právě i díky kulturnímu programu očekáváme silnou podporu fanoušků. Rád bych proto do České Třebové pozval i výkonnostní běžce a hobíky, ať už na trať, nebo alespoň jako diváky. Tak jako tak si určitě přijdou na své.

Nezbývá, než se k pořadatelům připojit a popřát jim, závodníkům i divákům po všech stránkách vydařenou sobotu.

Tomáš Klášterecký

Propozice závodu

Článek byl publikován 03.08.2011, 14:09:00